Društvene mreže

Facebook-ov IPO stvoriće preko 1000 novih milionera

Predviđa se da će IPO najveće društvene mreže zaseniti sve dosadašnje proslavljene projekte Silicijumske doline i u svet bogatih lansirati nove milionere. Obogatiće se inženjeri, prodavaci i drugi koji su se kompaniji priključili kasnije, dobivši vlasničke udele i opcije. Analitičari predviđaju da bi Facebook IPO-om mogao prikupiti oko 10 milijardi dolara, što bi bio rekord neke IT kompanije.

Od osnivanja 2004. Facebook je do danas izrastao u najveću svetsku društvenu mrežu sa više od 800 miliona korisnika i dohotkom od 1,6 milijardi dolara samo u prvoj polovini 2011. godine.

Iako se tačno vreme inicijalne ponude još uvek ne zna, predviđa se da bi do izlaska Facebooka moglo doći početkom sledeće godine, a britanski mediji pišu kako bi se to moglo dogoditi čak i do kraja ove godine. Bez obzira na vreme izlaska analitičari se slažu da bi vrednost Facebooka mogla dostići 100 milijardi dolara, odnosno udvostručiti se u odnosu na januar kada je kompanija objavila ulaganje vredno 1,5 milijardi dolara od strane Goldogman Sachs grupe i drugih investitora.

Kako je Facebookov IPO samo pitanje vremena, jedan deo zaposlenih već je započeo sa planovima vezanim za trošenje novaca. Tako je jedan od bivših zaposlenih koji se kompaniji priključio nedugo nakon njen osnivanja izjavio da planira da ostvari svoj san i priuštiti sebi 200.000 dolara vredan let u svemir. Analitičari naglašavaju da bi učinke Facebookovog IPO-a mogli osetiti različiti ekonomski subjekti, što direktno, što putem efekta prelivanja.

Naime ako neki od novopečenih bogataša odluče da kupe kuću, trgovac nekretninama mogao bi od provizije kupiti ženi luksuznu ogrlicu, a vlasnik kuće možda novi automobil. Ako potom odluči da je preuredi, građevinar bi mogao nabaviti nove mašine alate itd.

Leave a Reply