Društvene mreže

Facebook se sprema za posao veka

Najpopularnija društvena mreža na svetu Facebook sprema se za proceduru IPO u maju ove godine, usput privlačeći pažnju kupovinom mobilnog servisa za obradu i čuvanje fotografija Instagram za 1 milijardu dolara. Kako se očekuje, kapitalizacija Facebook će posle objavljivanja iznositi 100 milijardi dolara i po ovom pokazatelju socijalna mreža će se izjednačiti sa PepsiCo, farmaceutskim gigantom Merck, proizvođačem kompjuterskog „gvožđa“ Intel i industrijskim holdingom Siemens. Ali, da li virtuelna kompanija zaista vredi ovoliko sasvim realnog novca.

Mnogi smatraju da je ova cifra od 100 milijardi u mnogome preuveličana. Među glavnim kritičarima koji socijalne mreže naziva „mehurima od sapunice“ i ne preporučuje investitorima da ulažu novac u njih je milijarder Voran Bafet. Njegova tačka gledišta se zasniva na sećanjima vezanim za krizu s početka 2000. godina kad su mnoge IT-kompanije u razvoju propale u tren oka.

U korist IT-giganata ne govore ni metode njihovog povećanja sopstvene dobiti – na primer, Microsoft je već bio sudski gonjen u celom svetu zbog kršenja zakona o antimonopolu kad je kompanija nametala svoje proizvode. U sličnu situaciju sad je dospeo i Apple. Ministarstvo pravde SAD optužilo ga je za previsoke cene elektronskih knjiga za čitanje s iPad – oni koji žele da uživaju u čitanju upravo uz pomoć ovog tableta plaćali su mnogo više u poređenju s onima koji su elektronske knjige kupovali za čitanje s drugih uređaja.

Glavna aktiva IT-preduzimača je lojalnost korisnika. Magnati virtuelne realnosti prave novac od vazduha, ali im se ne može negirati dalekovidost i poslovna umešnost. Kupovanje Instagram – startapa s istorijom od godinu i po dana upravo svedoči o tome da Mark Cukerberg pravilno bira nove pravce razvoja – uveren je producent sajta o ruskom internet-biznisu www . roem . ru Jurij Sinodov.

„Pre svega, to je kupovina korisnika. Međutim, pritom treba shvatiti da kompanije treba da predvide moguće rizike u svom biznisu. Facebookje imao određeni rizik zato što su ove vizuelne socijalne mreže poput Instagramvrlo jednostavne i privlačne, mogle da privuku značajan deo korisnika Facebooku budućnosti. Dakle, plativši 1 milijardu dolara – što nije tako veliki iznos – Cukerberg je uspeo da otkloni ovaj rizik i samim tim da podigne kapializaciju svoje kompanije pre planiranog IPO.“

„Facebook uvek prati ono što može da postane sledeći mega brend i spreman je da plati za to. Prošle godine socijalna mreža je kupila startap Friend.ly koji predstavlja socijalni servis pitanja i odgovora. Istovremeno je progutala i projekte kao što su Push Pop Press (kompaniju koja izdaje elektronske knjige), dizajnersku firmu Sofa mobilni čet Beluga,“ navodi u zaključku Jurij Sinodov.

I neka iza toga ne stoji realna materijalna aktiva, a životna vrednost izaziva velike sumnje – njihova cena će rasti sve dok ljudi budu smatrali da su ovakve stvari korisne. Tako da će Facebook u ovom smislu još dugo donositi dobit svojim vlasnicima.

Leave a Reply