Društvene mreže

Facebook uveo više od 50 opcija za izbor pola!

Od sada, ne morate da budete više “muško” ili “žensko” na Fejsbuku. Ovaj gigant u oblasti društvenih mreža dao je mogućnost od oko 50 opcija kojima možete da definišete pol!

Fejsbuk je ove promene uveo u četvrtak, prema zahtevima korisnika (njih 159 miliona su samo iz SAD) koji su hteli bolje da opišu sebe. Tako sad postoje opcije kao transsekualac, androgen, dvopolan i druge.

facebook

Mnogima to ne znači ništa, ali postoje oni kojima to znači mnogo – Rekla je Bril Harison, inžinjer u Fejsbuku, koja je radila na projektu i sama prolazi kroz process promene pola iz muškog u žensko. I baš juče, dok je proveravala kako nove opcije rade, promenila svoj pol iz “žensko” u “trans žensko”.

Fejsbuk, koji ima milijardu i 230 miliona aktivnih korisnika širom sveta, pravo na privatnost zadržaće i kod ove opcije.

U Amreici živi oko 700.000 transrodnih osoba. Prema podacima Organizacije za ljudska prava, bar deset odsto od 10.000 lezbijki, gejeva, biskualnih i transrodnih osoba biralo je na ovoj društvenoj mreži kod izbora pola ono “other” (ostalo).

Izvor: Huffington Post

Leave a Reply