Društvene mreže

Facebook više ne koristi Bing pretraživanje

Facebook više ne koristi Microsoft-ov pretraživač Bing kako bi korisnicima ponudio rezultate s weba.

Nakon što je prošle nedelje izmenio Graph Search, Facebook je odustao od korišćenja Bing-a. Pretraživač sada prikazuje rezultate isključivo unutar vlastitog domena i nejasno je hoće li ikada više pretraživati čitavu mrežu.

Bing se više ne koristi kako bi odgovorio na upite korisnika koji rešenja nisu mogli da pronađu unutar Facebook-ovog domena. Razlog raskida partnerstva je razvoj pretraživača koja trenutno funkcioniše na potpuno drugačiji način – Graph Search pretražuje sadržaj društvene mreže umesto celog weba.

Facebook je objavio kako pretraživač okreće pretraživanju onoga što je s korisnicima podeljeno na društvenim mrežama, prenosi VentureBeat. Microsoft i Facebook su saradnju oko Binga prekinuli tiho i bez poteškoća, a obe kompanije u svojim objavama za javnost navode kako nastavljaju da sarađuju na nizu drugih kvalitetnih projekata.

Facebook sada broji više od milijardu korisnika i više od milijardu pretraživanja dnevno zbog čega tržište pretraživanja postaje mnogo zanimljivije za ovu društvenu mrežu. U kompaniji smatraju kako su sadržaji korisnika koje međusobno dele za njih i najvažniji.

Za Facebook važe ista pravila na kojima se zasniva poslovni model većine web stranica. Što duže zarobe korisnike unutar svojih servera, to bolje po njih. Još u junu je Mark Zuckerberg izjavio kako bi korisnici većinu potrebnih informacija mogli da pronađu na Facebook-u, bez daljnje pretrage weba, piše Reuters.

Iako su izjave direktora Facebooka vrlo ambiciozne, teško će srušiti Google-a kao apsolutnog cara tržišta pretraživanja. S druge strane, čini se kako Facebook uopšte nema nameru da zadire u Google-ov deo kolača, već planira da krene na deo tržišta koji Google još nije zauzeo.

Leave a Reply