facebook120406400
Društvene mreže

Facebook zakasnio sa izlaskom na tržište kapitala

Forbesov analitičar Nathan Vardi došao je do zaključka kako je Mark Zuckerberg zakasnio sa izlaskom Facebooka na tržište kapitala. Vardi piše da se Zuckerberg oduvek plašio berze, te je na Wall Street gledao sa velikom sumnjom.

Pre inicijalne javne ponude (IPO), Zuckerberg nije imao velikih problema sa vođenjem Facebooka. Tu i tamo pokoja (prenaduvana) privatna tužba, pokoji dobar potez konkurencije koji zahteva odgovor i to je to. Zuckerberg se nije želeo uhvatiti u koštac sa pritiskom koji nosi vođenje javne kompanije. Zbog toga je napravio fatalnu grešku kada je odlučio da Facebook drži privatnom kompanijom puno duže nego ostali konkurenti iz Silicijumske doline, poput Googlea i Amazona, tvrdi Vardi.

S aobzirom na to da su zaposleni nagrađeni akcijama – deonicama koje rapidno gube vrednost – teško je očekivati da će atmosfera u kompaniji ostati jednako dobra. Osim toga, svi oni fondovi i investitori koji su uložili u akcije i očekivali brzu zaradu sad će tražiti što brži izlaz, i neki novi Facebook.

Leave a Reply