Društvene mreže

Facebook zavisnost

facebook logoJoš nemate svoj profil na Facebooku? Naravno da ga imate, a najverovatnije možete nabrojati na prste jedne ruke osobe koje poznajete, a koje nemaju otvoren svoj profil na ovom online servisu.

Kao i sa bilo čim drugim u životu, manijakalno korišćenje Facebooka može dovesti do zavisnosti, a upravo iz tog razloga donosimo vam listu nekih ključnih znakova zavisnosti o ovoj društvenoj mreži.

Zavisnost o Facebooku još uvek nije uvrštena u službene liste bolesti i psihičkih poremećaja, ali sa obzirom na manijakalno ponašanje sve većeg broja korisnika ovog servisa, uskoro  bi se mogla naći u nekoj medicinskoj publikaciji.

Štaviše, sve veći broj psihijatara i psihologa širom sveta izveštava da im se javljaju pacijenti koji kao uzrok za svoje životne probleme upravo navode svoje prekomerno korišćenje Facebooka.

Psiholog Joanna Lipari sa kalifornijskog univerziteta UCLA odredila je pet znakova koji signaliziraju zavisnost o Facebooku:

1. Propuštate san zbog korišćenja Facebooka.

2. Na Facebooku provodite više od sat vremena dnevno.

3. Opsesivno pronalazite nekadašnje prijatelje i ljubavi na Facebooku i komunicirate sa njima.

4. Ignorišete poslovne obaveze; surfujete po Facebooku intenzivno tokom radnog vremena.

5. Pomisao na napuštanje Faceboka izaziva u vama nemir.

Pozitivni odgovori na priložene tvrdnje mogu da signaliziraju postojanje zavisnosti o Facebooku, navodi Joanna Lipari te predlaže jednostavan test: probajte izdržati jedan jedini dan bez Facebooka. Ako vam dan prođe u stresu i nemiru, definitivno ste zavisni o Facebooku.

2 thoughts on “Facebook zavisnost

  1. smiljana

    dosta vremena izgubim na fb.i umorim se ,bole me misici i cela muskulatura.inace primetila sam kad nekog izbacim iz prijatelja tako se uvredi da vise ni ne govori samnom.jako zanimljivo.isuvise emocija se trosi na virtualnu stvarnost.uskoro ce covek ostati bez zive komunikacije sto znaci i bez pravog prijateljstva.koliko je dobar zbog brzine informisanja nasuprot tome jako je stetan popsiho fizicko zdravlje.

Leave a Reply