facebook
Društvene mreže

Fejsbuk ratnici?!

Britanska vojska odlučila je da formira jedinicu za pametnije ratovanje, pa se zato dala u potragu za ljudima sa veštinama u psihološkim operacijama, novinarima i komjuniti menadžerima.

Oni su odlučili da budu spremniji za savremeni svet i da formiraju odred Fejsbuk ratnika, obučenih za psihološke operacije i korišćenje društvenih mreža kako bi se upustili u rat tehnološkog doba.

Razlog za to je  što se rat stalno menja, od oružja koja se koriste za ubijanje do bojišta na kojima se odvijaju te bitke. Jedno od takvih sve aktivnijih poslednjih godina je i digitalno, u kom se pojavljuje hakovanje iza kojih stoje države, kao i curenje brojnih državnih tajni.

Ta 77. brigada biće bazirana u Berkširu, a službeno će početi da deluje od aprila. Oko 1.500 ljudi u nju će povući iz raznih rodova vojske i rezervnih snaga, a Fejsbuk vojska biće zadužena za “nesmrtonosno ratovanje”.

– Brigada se formira kako bi se okupile postojeće i nove mogućnosti koje su nužne za izazove modernih sukoba i ratova. Shvatamo da postupci drugih na modernom ratištu mogu imati posledice koje nisu nužno nasilne, a oslanja se na ono što smo naučili u akcijama poput Avganistana – rekli su iz vojske za BBC.

facebook

Formiranje ovakve jedinice deo je smanjenja profesionalne vojske, a ova će jedinica potražiti i nove načine da civili sa posebnim sposobnostima služe pored vojnika. Guardian piše da se ovaj potez može gledati i kao odgovor na ono što je Rusija radila u Ukrajini.

SAD i Velika Britanija tvrde da Rusija unosi nemir u Ukrajini gde njihovi vojnici rade pod uticajem proruske milicije, a NATO za to nije imao odgovora. ISIL takođe koristi društvene mreže u privlačenju novih snaga, a izraelska vojska je već nekoliko godina ješta u korišćenju brojnih društvenih mreža, kao i sa ljudima koji komuniciraju na šest jezika.

Ova nova britanska brigada dobila je ime inspirirano gerilskom jedinicom koja se borila protiv Japanaca u Burmi tokom Drugog svetskog rata

Leave a Reply