Društvene mreže

Kako se koriste kompromitovani Twitter korisničkih nalozi

Nedavno kompromitovani korisnički nalozi na Twitteru, zloupotrebljavaju se za slanje desetak hiljda spam poruka, koje promovišu sadržaj sa stranica web lokacije “acaiberrysite.com”. Međutim, prema poslednjim događanjima, čini se da računari Twitterovih korisnika nisu bili prethodno zaraženi posetom malicioznim sajtovima i time bila iskorišćena za slanje spam poruka, već su najverovatnije ona bile žrtve prošlonedeljnog napada na web lokacije Gawkera (američki internet blog portal).

Naime, pogođeni korisnici su sami učinili grešku time, što su koristili iste korisničke podatke za prijavu na Twitter i Gawker. Zato se iz ovog napada može izvući pouka o važnosti primene različitih prijavnih podataka za različite web lokacije. Veći broj anonimnih hakera uspešno je kompromitovao bazu web sajta Gawkera prošloga nedelje i time stekao uvid u poverljive informacije poput fajlova sa lozinkama i zapise međusobnih razgovora (chat logs).

Ukradene kriptovane poverljive podatke, dekriptovala je grupa napadača naziva Gnosis, a zatim iste te podatke i objavila u obliku torrent fajla, koju su ostali spammeri vrlo brzo preuzeli sa mreže i počeli zloupotrebljavati za zlonamerne radnje. VIše o ovome u izveštaju The Register magazina.

Leave a Reply