weibo
Društvene mreže

Kineske „zvezde” društvenih mreža

„Zvezde” društvenih mreža su novi fenomen u Kini. Većina njih, pre nego što je postala „slavna” na društvenim mrežama, bila je daleko od očiju javnosti. Zato i mnogi ne uspevaju da se nose sa popularnošću koje im je doneo internet.

Kada prikupe dovoljno pratilaca na kineskoj društvenoj mreži „Veibo”, sličnoj „Tviteru”, nove „zvezde” sebe predstavljaju kao „nosioce javnog mišljenja” i „otelotvoritelje pravde”.

weibo

Jedan od najnovijih primera je Sjue Bićun, kinesko američki biznismen, koji na „Veibo”-u ima gotovo 10 miliona pristalica. On na toj društvenoj mreži propagira zapadni politički sistem i vrednosti. Sjue je tokom godine, zanesen popularnošću, izazvao nekoliko incidenta. Tokom jednog od njih pokušao je da nepozvan uđe na događaj, a kada ga obezbeđenje nije pustilo, on je rekao „Znate li ko sam ja, imam 9,87 miliona pratilaca na internetu”. Ipak, to mu nije bila prava ulaznica. On je potom izazvao nekoliko incidenata, a nedavno je priveden, kada je pokušao da unajmi prostitutku.

Taj biznismen je samo jedan u nizu osoba, koje zloupotrebljavaju svoju popularnost. Kineske vlasti pozvale su na pametno i društveno korisno korišćenje „Veibo”-a i drugih društvenih mreža.

Leave a Reply