Društvene mreže

Manje poznate činjenice o Facebooku

Na samom početku  Facebook je skoro sudski zabranjen jer je vlasnik mreže ConnectU optužio Marka Zuckerberga za krađu ideje o društvenoj mreži i same tehnologije. Spor je na kraju rešen vansudskim poravnanjem, a tačan iznos odštete nije poznat, ali se verovatno radi o nekoliko miliona dolara.

FacebookOko 400 miliona ljudi se prijave se na svoj Facebook profil barem jednom mesečno, a 50% korisnika to čini svaki dan. Facebook je osvojio celi svijet – preko 70% korisnika živi van SAD-a, a stranica je dostupna na 70 različitih jezika. Godine 2005. Yahoo je Zuckerbergu ponudio milijardu dolara za Facebook koju je on hladnokrvno odbio. Godine 2009. procenjena vrednost stranice porasla je na četiri milijarde dolara, a danas se procenjuje na dvostruko više od toga.

Najpopularnije stranice na Facebooku sa najviše sledbenika su redom: Michael Jackson, Homer Simpson, stranica o Facebooku, Barack Obama, Starbucks i Sumrak Saga. Korisnici na Facebooku provedu 8,3 milijardi sati mesečno, a prosečan korisnik ima 130 prijatelja. Stranica se nalazi na 10.000 servera za koje je prikupljeno 100 miliona dolara za održavanje.

Amerikanke u dobi od 55 godina pa na više najbrže su rastuća demografska populacija koja otvara profil na Facebooku. Facebook je postao toliko važan u našim životima da su psiholozi imenovali novu bolest: Poremećaj zavisnosti od Facebooka. Stranica zarađuje kroz oglase i prodaju virtualnih predmeta. Oglašivači koriste informacije iz profila korisnika kako bi se lakše obratili pojedinim ciljnim skupinama.

Pojmovi koji su se 2009. najviše pojavljivali u statusima na Facebooku: 1. Aplikacije, 2. FML, 3. Svinjski grip, 12. Lady Gaga, 14. Religija (metro-portal)

Leave a Reply