Facebook
Društvene mreže

Na Facebooku 5,6 miliona dece u SAD

Oko 5,6 miliona korisnika Facebooka ili 3,5 posto njegovih američkih klijenata su deca kojima je, barem kako tvrdi ta društvena mreža, zabranjeno koriš’enje stranice.

Facebook i brojne druge internet stranice zabranjuju pristup deci mlađoj od 13 godina zbog Zakona o zaštiti privatnosti dece na internetu (COPPA), koji od njih zahteva poseban tretman dece mlađe od 12 godina.

Cilj zakona je sprečiti marketinške kompanija da prikupljaju lične podatke od dece i koriste ih u oglašivačke svrhe. Stranice moraju dobiti posebno odobrenje roditelja pre nego što deci dopuste pristup svojim sadržajima te preduzeti mere za zaštitu njihove privatnosti. To je pitanje postalo ponovno aktuelno u vreme kada Savezni sekretarijat za trgovinu upravo završava izradu pravila kojima se kompanije i web servisi žele dodatno ograničiti u obraćanju mladima.

Facebook, vodeća svetska društvena mreža sa 955 miliona korisnika, kaže da se zakon na njih ne odnosi, jer izričito zabranjuje korišćenje svoje mreže osobama mlađima od 13 godina.

Leave a Reply