Društvene mreže

Neobaveštena supruga budućeg šefa britanske obaveštajne službe MI6

Privatne slike novog šefa britanske obaveštajne službe MI6, Džona Sojersa, osvanule na Facebooku pred 200 miliona korisnika, i tako dovele njega i njegovu porodicu u opasnost. MI6 logo

Greška je nastala kada je Sojersova supruga (koja je i podigla slike na Facebook) ostavila podešavanja za privatnost ne podešene. Svako sa “Londonske” mreže je mogao da vidi nove porodične slike, slike njihove dece, slike sa odmora i žurki koje su posećivali, lokaciju njihovog stana, ko su im prijatelji, gde će ići na odmor…

Shelley Sawers on Facebook

Sunday Mail list je objavio da se sada Sojers verovatno nalazi u “vrućoj čorbi” s obzirom na pristup poruci čija je sadržina bila usmerena na novi posao koji je dobio u MI6:

Congrats on the new job, already dubbed Sir Uncle "C" by nephews in the know!

Džon Sojers je trenutno britanski ambasador u Ujedinjenim Nacijama. U štampanim medijima je objavljeno da će biti postavljen kao šef britanske obaveštajne službe u Novembru i da će dobiti šifrovano ime “C”.

London network on Facebook

Problem na koji se često “naleće” jeste loše podešavanje polise privatnosti Facebook korisnika koji se priključuju nekoj geografskoj mreži. Prilikom ranijeg istraživanja ovog problema, Sophos je došao do podataka da čak 75% ljudi u Facebook Londonskoj grupi dozvoljava pregled privatnih podataka, slika, kontakata… bez obzira da li su prevashodno pristali da budu prijatelji sa nekim.

Srećom nakon revizije Facebook mogućnosti, podigla sa svesnost među korisnicima i počeli su da obraćaju više pažnje na svoja prava i zaštitu. Međutim informacije nisu stigle do svih korisnika, i to su upravo oni koji dozvoljavaju da budu potpuno otvoreni prema nepoznatim ljudima.

Leave London network on Facebook

Džonova supruga, Šeli Sojers, se svakako nalazi u toj grupi. Po objavljivanju ove vesti u novinama, njen Facebook nalog sa materijalom koji bi eventualno mogao koristiti stranim neprijateljskim silama ili teroristima, povučen je sa interneta.

Ukoliko ste zainteresovani da čujete nešto više, u produžetku se nalazi podcast za temom diskusije Facebook i prevare identiteta:


Leave a Reply