Društvene mreže

Očekuje se veliki pad popularnosti Fejsbuka

Tokom munjevitog rasta Facebook-a, neki analitičari su procenjivali da je reč o privremenom trendu i da mreži preti “MySpace efekat”

To se nije dogodilo i broj korisnika Facebook-a stalno raste, ali pojedini smatraju da opasnost još nije prošla i da za tu mrežu dolaze “crni dani”.

Među njima je i izvršni direktor Snapchata Evan Špigel.

Zanimljivo je da je Zakerberg već dva puta pokušao da kupi Snapchat, ali je Špigel njegovu milijardu, a onda i tri milijarde dolara odbio.

Naime, on veruje da će Facebook doživeti sudbinu Yahoo-a čija je vrednost u doba “dot-com booma” dostigla 128 milijardi dolara, da bi nakon toga pala na manje od deset milijardi dolara.

Razlog zbog kog je Yahoo tada upao u probleme bio je taj što njegove oglase nisu kupovale tradicionalne kompanije koje su plaćale oglašavanje na TV-u i u časopisima, već brojne internet kompanije koje nisu trošile novac koji su zaradile, već novac koji su dobili od investitora.

Kada je dot-com balon pukao i kada je sav investirani novac potrošen, nestao je i Yahoo-ov glavni izvor zarade.

Facebookova zarada, tvrdi Špigel, takođe zavisi od startup kompanija koje na sličan način finansiraju investitori i koje na ovaj način kupuju promet i korisnike, odnosno oglašavaju svoje aplikacije.

Kada i oni jednom potroše novac svojih investitora, odnosno kada investitori prestanu da ulažu veliki novac u startup kompanije, Facebook-u sledi veliki pad. U jednom od mailova koji su objavili hakeri koji su napali Sony, on je napisao da Facebook, usprkos sve manjoj interakciji korisnika i smanjenju potrošnje brendova, i dalje odlično posluje zahvaljujući mobilnom oglašavanju, najviše oglasima za instaliranje aplikacija.

Startup kompanije novac investitora troše na povećanje broja korisnika, ali nije poznato kakva će biti dugoročna korist od takvih korisnika i to je “recept za katastrofu”, smatra Špigel.

Kada jednom dođe do pada tehnološkog tržišta, startup kompanije više neće imati pristup kapitalu, niti za trošenje na oglašavanje na Facebook-u, što će uticati na deonice ove kompanije, odnosno njenu tržišnu vrednost.

Na Business Insideru kažu da je Špigel zanemario činjenicu da veliki broj tradicionalnih oglašivača svoje dolare sve više troši upravo na Facebook-u, ali napominju da ima pravo kada kaže da Facebookova zarada delom zavisi od novca startup kompanija, odnosno njihovih investitora.

dnevnik.hr

Leave a Reply