Društvene mreže

Otkrivena dva nova Facebook manijaka

Napadi, silovanja, zloupotrebe identiteta i trgovina ljudima, samo su neke opasnosti koje se kriju iza profila takozvanih prijatelja na društvenim internet-sajtovima. O tome svedoči i nedavni slučaj silovanja u Sremskoj Kamenici.

Tridesetjednogodišnju M.V. iz Sremske Kamenice 4. marta je silovao dvadesetčetvorogodišnji Milan M. iz Vrbasa, kojeg je devojka, prema sumnjama policije, nakon upoznavanja na Fejsbuku pozvala u svoj dom na piće. Sličan slučaj, ali sa tragičnim ishodom, dogodio se i u Engleskoj, kada je tridesettrogodišnji muškarac kidnapovao, silovao i ubio sedamnaestogodišnju tinejdžerku koju je upoznao na Fejsbuku.

Osudivši ga na minimum 35 godina zatvora, tamošnji sudija rekao je da je ovaj slučaj lekcija za sve tinejdžere i roditelje i da je važno da znaju sve opasnosti koje su moguće na sličnim sajtovima. Broj korisnika Fejsbuka se svakodnevno povećava, kao i rad operatera na zaštiti primljenih podataka. Ono na šta, međutim, nadležni apeluju, jeste lična odgovornost i opreznost prilikom komunikacije sa ljudima koje, uprkos i višemesečnom dopisivanju, ipak ne poznajemo.

Stranice za društveno povezivanje, ili četovanje, prema nekim podacima, koristi blizu 42 miliona ljudi u EU. Otuda je moguće pitanje: da li roditelji još uče decu da nikada ne razgovaraju sa strancima? Jer internet, pogotovo deci, danas dovodi ceo svet u njihovu sobu, a time i ljude rđavih namera. (izvor:e-Novi Sad)

Pedofil vreba devojčice na „Fejsbuku“

Majka četrnaestogodišnje devojčice iz Niša Marija N. najavila je da će podneti krivičnu prijavu protiv dvadesetpetogodišnjeg muškarca, iz mesta u okolini Jagodine, koji je s njenom kćerkom kontaktirao preko „Fejsbuka“ i potom je danima uznemiravao bludnim i pretećim porukama.

Devojčica je zbog pretrpljenog stresa i straha morala da zatraži pomoć psihijatra. Roditelji su uz pomoć policije, ali i uz dosta lukavstva, glumeći prave detektive, uspeli na kraju da otkriju pravi identitet pedofila koji je uznemiravao njihovu ćerku i kome to, po svemu sudeći, nije prvi put.
– To što nam se dogodilo je prava noćna mora i trebalo bi da bude upozorenje za sve roditelje. Sve je počelo početkom januara ove godine kada je ćerka na svom „Fejsbuk“ profilu dobila poziv, navodno od devojčice Jovane M., koja je rekla da ima 16 godina, da postanu prijatelji, ne sluteći da se iza lažnog profila zapravo krije odrastao muškarac – počinje ispovest Marija.

Ona objašnjava da u tom periodu nisu imali internet, pa je devojčica drugarici iz škole dala šifru da uđe na njen profil i pogleda ima li novih poruka.
– Kada joj je drugarica rekla da ima poziv za prijateljstvo od izvesne Jovane, ona je pomislila da se radi o jednoj njenoj drugarici koja je po grubom opisu odgovarala devojčici sa slike, pa joj je rekla da prihvati poziv. Jovana joj je zatražila i kontakt telefon. Za maler, moja kćerka je svoj stari broj telefona izgubila pre nekoliko meseci, pa je pomislila da drugarica nema novi broj i poslala joj ga je – kaže Marija.

Prema njenim rečima, u međuvremenu su kod kuće dobili internet, pa je ćerka videla da to nije njena drugarica, ali još ništa nije posumnjala. A onda su od „Jovane“ usledila pitanja „jesi li nevina“, „jesi li Romkinja“, što je M. Đ. zbunilo i uznemirilo.
– „Jovana“ je 18. januara počela da je zove na mobilni telefon neprekidno. Ćerka se nije javljala u školi, pa je morala da isključi i zvono. Pozivi su se nastavili, iako je poslala poruku da je više ne uznemirava. Tog dana ju je razredna dopratila iz škole jer se mnogo uplašila. U početku je još mislila da se radi o devojčici, a onda se manijak razotkrio. Počela je da dobija bludne poruke i razne gadosti, od kojih mi je pripala muka kada sam pročitala. Nije prestajao da zove ni kada sam se ja javila na telefon i zapretila mu da to više ne čini. Ćerka je postala strašno uplašena i uznemirena, tako da smo na kraju zatražili pomoć psihijatra. Kada je 22. januara dete dobilo još jednu ogavnu poruku, obratili smo se policiji i zatražili pomoć – priča Marija.

Ona navodi da je policija je došla do brojeva telefona još dve devojčice s kojima je isti muškarac kontaktirao. Jedna devojčica, koja se našla sa njim i s kojom nije više kontaktirao kada ga je odbila, dala je njegovo ime i opis.
– Policija je među prijateljima „Jovane M.“ na „Fejsbuku“ pronašla muškarca koji imenom i izgledom odgovara opisu te devojke. On je na lažni profil devojčice Jovane, za koji je upotrebio slike skinute sa nečijeg identiteta, uvrstio i svoj pravi profil. Ali još nismo znali odakle je. Onda smo suprug i ja napravili lažni profil s izmišljenim imenom tinejdžerke i lažnim slikama i ponudili smo tom muškarcu da postanemo prijatelji. Posle sedam dana je prihvatio poziv za prijateljstvo, tako da smo mogli da uđemo u njegov profil. Tada smo našli njegove porodične slike na profilu i saznali odakle je, da je visokoobrazovan, kako mu se zovu roditelji…

Preko imenika sam našla telefon njegove majke, pozvala i predstavila se kao drugarica sa mora kako bih proverila njegov broj mobilnog telefona. Bio je to broj sa kojeg su stizale one ogavne poruke i uznemiravanja. Onda smo opet otišli u policiju. Prošle srede je pozvan u policijsku stanicu na informativni razgovor. Policija nam je mnogo pomogla u svemu, ali nažalost, zakon je izgleda loš – priča majka devojčice.

Marija N. navodi da su dobili informaciju da policija ne može službeno da ga goni „jer nije bilo pretnji po život i da moramo mi da podnesemo privatnu tužbu za uznemiravanje“.
– Imamo izvode iz poruka koje je slao. Ovo radimo ne samo zbog našeg deteta, nego da ovakvo maltretiranje ne bi doživela i druga deca. Roditelji bi morali da uspostave bolji kontakt sa svojom decom, koja se plaše da im se poveravaju jer se boje da će onda ostati bez interneta – kaže na kraju Marija. (izvor: Blic)

Leave a Reply