Društvene mreže

RUBBER DUCK ID napad na Facebook korisnike

Britanska kompanija za zaštitu računara i podataka, Sophos, je objavila rezultate sprovedenog istraživanja o tome koliko je jednostavno ukrasti identitet putem Facebook-a.

facebook fun!Sophos je kreirao dva izmišljena korisnika sa imenima (anagramima reči “false identity” i “stolen identity”). 21-ogodišnja “Daisy Felettin” je predstavljena sa slikom dečje igračke gumenog patka koji može da se kupi za $2 u prodavnicama. Drugi korisnik je bio 56-ogodišnja “Dinette Stonily” sa profil slikom dve mace koje leže na prekrivaču. Oba “korisnika” su poslala 100 prijateljska poziva izabranih slučajnim uzorkom sa liste Facebook korisnika njihovog doba.

U roku od dve nedelje, ukupno 95 totalnih stranaca je pristalo da postanu prijatelji Sophosove Daisy i Dinette. Ovo je čak veći procenat prihvatanja poziva nepoznatih ljudi, nego što je bilo realizovano u prvom Sophos-ovom testiranju koje je sprovedeno pre dve godine. Što je još gore, u poslednjoj studiji, čak 8 Facebookaša je postalo prijatelj sa Dinette, a da ih “Dinette” nije ni pitala da postanu prijatelji.

Kratak video zapis o poslednjem Sophos istraživanju možete pogledati na youtube – link.

“Pretpostavili smo da će rezultati biti bolji u 2009. godini, ali se ispostavilo da je situacija još gora. Ovo bi zaista trebalo da bude alarm za buđenje o ne bezbednosti ličnih informacija korisnika,” izjavio je Paul Ducklin, Direktor Tehnologije za Sophos sektor Azija Pacifik u Sidneju (sektor koji je i sproveo istraživanje).

89% Facebookaša od 20 i nešto godina, kao i 57% onih od 50 i nešto, koji su postali prijatelji sa Daisy i Dinette su prosto objavili tačan datum njihovog rođenja. Skoro polovina dvadesetogodišnjaka i 1/3 pedesetogodišnjaka je dala personalne informacije o njihovim prijateljima i porodici.

“Ljudi nisu ni svesni da ne predaju samo njihov lični život u ruke sajber kriminalcima, nego da i svojom lakomišljenošću ugrožavaju i svoje prijatelje i članove najuže porodice,” izjavio je Ducklin. “Dajući informacije sajber kriminalcima direktno u ruke, pomažu im da dobiju kompletne informacije o načinu života i mogućnostima koje mogu da zloupotrebe. Ovakav pristup je san za svakog prevaranta koji zloupotrebljava tuđi identitet.”

“Deset godina u nazad, umetnicima prevare i onima što kradu identitete, je trebalo nekoliko nedelja da prikupe ovako detaljne informacije o jednoj osobi,” dodao je Graham Cluley, viši tehnološki savetnik za Sophos. “Socijalno umrežavanje/druženje je olakšalo posao lošim momcima. Iz tog razloga, lakše dostupnosti ličnih informacija, Sophos ne želi da uništi zabavu druženje i povezivanje, nego samo želi da podigne svest o zaštiti ličnih podataka i o riziku da se postane žrtva krađe identiteta.”

Sophos je predložio par dobrih saveta za korisnike Facebook-a ukoliko žele da se zaštite da ne postanu deo prevare identiteta:

Ne prihvatajte olako prijateljske pozive. Prihvatite poziv samo onih prijatelja koje dobro poznajete i kojima verujete. Budimo realni, da li zaista imate 923 istinski dobrih prijatelja?!
Naučite o sistemu privatnosti na sajtu socijalnih mreža kojima se pridružujete. Ne morate odavati previše informacija odmah u startu.
Pretpostavite da sve što objavite na sajtovima socijalnih mreža će biti vidljivo na Internetu – zauvek! Nakon pretrage i indeksiranja stranice, podaci će se uvek videti bez obzira da li ste ih kasnije obrisali ili ne.

Leave a Reply