Društvene mreže

Sa Računarskog fakulteta na zaposlenje u Facebook

Marija Prokopijević je poslednji u nizu studenata Računarskog fakulteta koji su našli zaposlenje u kompaniji Facebook. Marija se priprema za odlazak u Ameriku, ali je ipak našla vremena da ispriča svoje iskustvo u konkurisanju za posao u jednoj od najboljih svetskih IT kompanija.

“Kontakt sa Facebook-om sam uspostavila tako što sam dobila preporuku od drugarice, nakon čega su usledili intervjui, kojih je bilo šest. Svih šest intervjua počinju postavljanjem algoritamskog problema ili dizajnom sistema koji je potrebno napraviti, a završavaju se kandidatovim postavljanjem pitanja intervjueru. Od ovih intervjua, prva dva telefonska, a ostalih šest su intervjui uživo.” – ističe Marija.

Pre upisa na Računarski fakultet Marija je završila Šestu beogradsku gimnaziju, a na RAF-u je pohađala osnovne i master studije. Takođe je radila i u Majkrosoftovom razvojnom centru u Beogradu. “S obzirom da sam u računarskim naukama želela da se usavršavam u obradi prirodnog jezika, veštačkoj inteligenciji i bioinformatici, bilo je logično da upišem master na našem fakultetu, jer je on jedini u zemlji koji ima usmerenje za te oblasti. Nadam se da ću i u Facebook-u imati prilike da radim na problemima iz neke od ovih oblasti.” – kaže ona. Iako smatra da nijedan fakultet ne priprema za posao u kompanijama, već je to na svakom pojedincu da se sam pripremi, ističe i prednosti koje je imala tokom studija na RAF-u: “Dobra strana RAF-a je ta što omogućava studentima da rade tokom studija, tako da većina nas počne da radi već na drugoj ili trećoj godini, zbog čega mislim da smo u prednosti jer nam je olakšano upoznavanje industrije i pronalaženje oblasti interesovanja na realnim projektima. RAF definitivno može da popravi plan i program, jer postoje predmeti koji su nepotrebni.”

Marija budućim studentima poručuje da budu vredni, pronađu oblast u kojoj žele da se usavršavaju i puno programiraju.

Leave a Reply