Društvene mreže

„Selfie” i sa Tibeta pravac na društvenu mrežu

Izgleda da ni „krov sveta”, odnosno Tibet neće više biti oaza mira i spokoja, kakav ga glas prati već decenijama unazad. I ova oblast se polako poistovećuje sa „spoljnim svetom” i to putem Interneta i pametnih mobilnih telefona.

Naime, većina mladih lama, ili ti monaha, koristi mobilne telefone i Internet kako bi saznali najnovije informacije i dešavanja u svetu, ali i za kupovinu namirnica i potrepština za život. Mladi monasi nisu imuni ni na mogućnosti koje pružaju razne društvene mreže, pa je tako aplikacija Vi Čet (WeChat), veoma popularna i među njima.

wechat

Mnogi stručnjaci ovo vide kao odličnu priliku da se napravi kvantni skok u razvoju Tibeta, ali i sigurnost i eliminacija slepih tačaka ove oblasti koja obiluje ogromnim i slabo naseljenim pustinjama.

Krajem 2013. godine, ukupno je bilo preko 2 miliona korisnika mobilnog Interneta sa ovog područja, a ta cifra je u toku prošle godine porasla čak za 50 odsto u odnosu na godinu pre.

Mobilni internet se takođe koristi i u svrhu promocije Tibeta kao turističke oblasti, a u naredne dve godine lokalna tibetanska vlada planira da proširi pokrivenost čime će biti internetom pokriveno čak 600 sela u ovoj oblasti.

Leave a Reply