Društvene mreže

Twitter ponovo slobodan u Turskoj

Tviter više nije zabranjen u Turskoj, nakon što je Administrativni sud u Ankari oborio kontroverznu odluku premijera Tajipa Erdogana.

Odluka je bila na snazi šest dana, a Erdoganova “zakletva” da će “zbrisati Tviter” izazvala je oštre reakcije u zemlji i svetu.

 S obzirom na to da je ovo suspenzija odluke, na snagu može da je vrati samo sud koji je izrekao suspenziju. Zato će vlasti morati da zatraže novo mišljenje suda – naveo je asistent Centra za IT politiku sa Prinstona Zejnep Tufekči, prenosi RT.com.

Podsetimo, turski sud je zvanično blokirao Tviter u toj zemlji zbog “žalbi građana da ta društvena mreža krši privatnost”.

twitter

Turski telekomunikacioni regulator BTK je saopštio da je zatražio od Tvitera da povuče određene sadržaje i linkove sa mreže, ali je to izostalo.

Pošto nije bilo drugog izbora, pristup Tviteru je blokiran u skladu sa odlukom suda kako bi se izbegla moguća dalja viktimizacija građana”, navodi se u saopštenju.

Tviter je u Turskoj blokiran samo nekoliko sati nakon što je premijer Erdogan zapretio da će ukinuti tu društvenu mrežu zbog toga što baca svetlo na optužbe za korupciju u njegovom najužem krugu.

Leave a Reply