Društvene mreže

Twitter pretnja izborima u Nemačkoj?

Twitter LogoDruštveni web servis Twitter prema oceni nemačke Savezne izborne komisije neće ugroziti pravilan ishod saveznih parlamentarnih izbora 27. septembra.

Nemačke političare je uzbudilo to što su se u nedelju popodne prve prognoze o ishodu parlamentarnih izbora u tri savezne pokrajine pojavile na tviteru sat i po ranije no na glavnim TV-stanicama, kada su ih, u 18.00 sati, objavili vodeći instituti za ispitivanje javnog mnjenja. Twitter je besplatna internet-platforma čiji korisnici mogu da šalju i primaju veoma kratke poruke (sa najviše 140 znakova) – tvitove.

Milioni ljudi u svetu koriste taj “internetski SMS” za međusobnu razmenu poruka. Šef savezne izborne komisije Roderih Egeler je, kako prenose mediji, ocenio da “Twitter neće biti od značaja za savezne izbore”, ali je institute za ispitivanje javnog mnjenja upozorio da nikome ne saopštavaju podatke pre no što ih zvanično objave. U Nemačkoj je običaj da se prve pouzdane izborne prognoze, na osnovu anketiranja građana po izlasku sa glasačkih mesta, objavljuju u 18.00 časova.

Te prognoze su u Nemačkoj prilično pouzdane, a kasnije, kada stignu prvi nezvanični rezultati, retko dolazi do većih promena u procentima u odnosu na trend koji se tada pokaže. Šef Savezne izborne komisije sada ispituje kako je bilo moguće da se na tviteru tako rano pojave prognoze ishoda izbora.

Najavio je da se to nedozvoljeno širenje informacija može kazniti sa 50.000 evra, jer je prevremeno objavljivanje prognoza prekršaj. Pri tome, kako ocenjuje stručnjak za medijsko pravo iz Hamburga, Ralf Burmajster (Burmeister) nije od značaja kako je to učinjeno i upozorio da bi zloupotrebe preko Twittera mogle u najgorem slučaju da dovedu do poništavanja izbora.

Slično se dogodilo i u maju, prilikom izbora predsednika države u Berlinu, kada je više delegata Savezne skupštine (koja bira šefa države svakih pet godina) preko Twittera poslalo vesti o rezultatu nekoliko minuta pre nego što ih je, kako pravila nalažu, obelodanio predsednik Skupštine. (TV Avala)

Leave a Reply