Društvene mreže

U poseti Facebook kancelariji u Teksasu

Globalno sedište Facebooka je u severnoj Kaliforniji, a ima i 30 kancelarija širom sveta. Druga najveća kancelarija u severnoj Americi se nalazi u Austinu u Teksasu. Danas je malo onih koji nisu na Facebooku, ali je isto tako malo onih koji su imali priliku da boiću jednu od kancelarija te kompanije iz Kalifornije, kojih sada ima u svim delovima Sjedinjenih država. Krenimo u posetu kancelariji Facebooka u Austinu u Teksasu.

Verovatno ste učlanjeni i veliki deo vremena provodite na Facebooku. Da li možda znate da taj gigant društvene mreže sada ima preko 800 miliona korisnika? Sarah Smith, koja je završila poslovnu školu univerziteta Stanford, jedna je od onih koji tu vode poslovanje. Zauzimamo dva sprata i očekujemo da ćemo se ove godine još više povećati, kaže ona.

Za manje od dve godine, kancelarija Facebooka u Austinu je porasla sa manje od deset na više od 180 zaposlenih. Taj broj se još uvek povećava. Na primer, na stranici Facebooka stoji oglas za 20 otvorenih radnih mesta za kancelariju u Austinu. Iako predstavnici kompanije ne žele da otkriju koliko plaćaju svoje zaposlene, koristi od rada za Facebook su sasvim jasne. Zaposleni imaju tri besplatna obroka dnevno. Tu su i kreativni prostori gde zaposleni mogu provesti pauzu. Ovde nema privatnih kancearija, ovde se sav rad obavlja u otvorenom prostoru.

Video izveštaj

Zapravo svako sedi za veoma sličnim stolom i svi rade zajedno. Mi radimo veoma otvoreno u različitim timovima. To je veoma lako okruženje za rad i saradnju, kaže Sarah Smith. Ona dodaje da se većina poslovanja koje se obavi u Austinu odnosi na operacije, prodaju i računovodstvo. Facebook je svoje zaposlene pitao o njihovim omiljenim restoranima kako bi dali imena svojim konferencijskim salama. Tako postoji sala pod imenom Uchi, druga je Titova vodka. Susan Davenport iz kancelarije za trgovinu kaže da su Facebook i Austin krasan par.

Mislim da je to savršen primer koliko je relevantan Austin postao i koliki značaj ima, kaže ona. Iako kompanija vredi milijarde dolara, ona je još uvek relativno mala sa 3 hiljade zaposlenih u celom svetu, u poređenju sa Googlom, koji zapošljava otprilike deset puta više radnika. (voa)

Leave a Reply