twitter
Društvene mreže

U Saudijskoj Arabiji anatemisan Twitter

Verski poglavar Saudijske Arabije, izjavio je da svi Saudijci koji koriste Twitter rizikuju da budu prokleti.

“Saudijci koji tvituju, izgubili su ovaj i zagrobni život”, tvrdi vrski poglavar Saudijske Arabije, Abdul Latif Abdul Aziz al-Šeik, i nije jedini, naime, BBC tvrdi da mnogi uticajni Saudijci pokušavaju da svoje sugrađane odvoje od poznate društvene mreže.

Iako za obraćanje naciji vođe koriste televiziju i radio, Twitter i ostali digitalni mediji predstavljaju opasnost jer se pomoću njih pristalice opozicije, bez cenzure i posledica, mogu obratiti narodu.

 

twitter

“Vlada ne može da prati svakog na Twitteru i zato su frustrirani”, kaže Abu Zaki, poznati bloger i politički aktivista.

Za razliku od ostalih društvenih mreža, Twitter dozvoljava više korisničkih naloga odjednom, a to može biti korisno ako vas neko ima na nišanu.

Ovakva vrsta zaštite omogućila je Saudijcima da “terorišu” i samog kralja, koji je do sad bio praktično nedodirljiv.

U poslednje dve godine, broj korisnika Twittera se udeseterostručio, kažu iz Twittera, 70 posto svih korisnika su mladi, što posebno plaši saudijske vlasti.

Podsetimo, revolucionarni događaji “Arapskog proleća” proširili su se upravo pomoću Twittera.

Sada, “uz prokletstvo u zagrobnom životu”, mladi Saudijci moraju da budu na oprezu svaki dan: Al Jazeera tvrdi da saudijska vlada pokušava čak i da uvede zabranu anonimnosti na Twitteru i da započne hapšenje svih društvenih aktivista koji koriste Twitter za širenje svojih ideja.

Izvor: vijesti.me

Leave a Reply