Društvene mreže

Vrhovni sud Turske oslobađa Twitter

Vrhovni sud Turske u sredu je proglasio nelegalnom blokadu društvene mreže Twitter, objavila je turska privatna televizija NTV.

Sud je naložio ukidanje blokade Twitetr-a i dao takvu instrukciju turskoj Upravi za telekomunikacije i vladi, navela je televizija.

Twitter je blokiran 20. marta po nalogu premijera Redžepa Tajipa Erdogana zbog objavljivanja raznih snimaka koji ga povezuju sa navodima o korupciji.

Iako su mnogi građani u Turskoj, uključujući i predsednika Abdulaha Gula, uspeli da zaobidju blokadu Twtiter-a, ona je izazvala lavinu kritika i nazvana je merom cenzure i znakom autoritarne prirode konzervativno islamističkog premijera koji je na vlasti od 2002. godine.

twitter

Niži sud je već ranije naložio ukidanje zabrane te društvene mreže, ali su vlasti navele da imaju 30 dana da sprovedu tu odluku suda i da će se na nju žaliti.

Nedelju dana posle Twitter-a turska vlada je blokirala pristup YouTube-u, posle objavljivanja snimka jednog tajnog sastanka vlade.

Erdogan je to nazvao kukavičkim i nemoralnim činom i ocenio da je to pokušaj da se oslabi njegova vladajuća partija uoči lokalnih izbora koji su održani u nedelju.

Leave a Reply