Categories
Društvene mreže

WhatsApp ipak u rukama Facebooka za 16 milijardi dolara

I pored velikog broja zaintresovanih kupaca za servis WhatsApp, Facebook je uspeo ispred svih da ga dobije  za sumu od 16 milijardi dolara, i sa ovom cifrom ovo je dosada najveća akvizicija najveće društvene mreže na svetu.

WhatsApp je u decembru prošle godine ima 400 miliona korisnika širom sveta, a nudi neograničenu i besplatnu razmenu poruka između korisnika, te je jedna od najčešće preuzimanih mobilnih aplikacija.

whatsapp

Mark Zuckerberg je izjavio da je WhatsApp na putu da povezuje milijardu ljudi, a servisi koji ostvare taj cilj su od izuzetne vrednosti. Rekao je da dugo poznaje osnivača WhatsAppa Jana Kouma, te da se veseli partnerstvu s njim i njegovim timom kako bi učinili svet otvorenijim i povezanijim. Izrazito visoka aktivnost korisnika WhatsAppa i brz rast  zasnivaju se na jednostavnim, moćnim i trenutnim mogućnostima slanja poruka koje ovaj servis nudi. Jan Koum je izjavio sa su vrlo uzbuđeni i počašćeni što imaju priliku da budu partneri s Markom i Facebookom dok nastavljaju  da šire ovaj proizvod širom sveta.

Facebook je objavio i finansijske detalje oko preuzimanja, a oni će se sastojati od delimične isplate u novcu te u akcijama.  WhatsApp će tako dobiti 12 milijardi dolara u akcijama Facebooka, 4 milijarde dolara u gotovini, te dodatnih 3 milijarde dolara u zaštićenim akcijama koje će biti isplaćene direktorima nešto kasnije.