Društvene mreže

Zahvaljujući lobiranju Facebook korisnika Coca-Cola u prodaju vraća piće koje je povukla pre 12 godina

Glas internet zajednice podstakao je Coca-Colu da u prodaju vrati svoje piće Surge koje je bila povukla pre više od jedne decenije.

Surge je Coca-Cola gazirano piće sa ukusom limuna koje se pojavilo u drugoj polovini devedesetih kao konkurentski odgovor na Pepsi-jev Mountain Dew. Proizvod je ubrzo postao deo popularne kulture te decenije, zahvaljujući i agresivnoj marketinškoj kampanji usmerenoj prema mladim ljudima, pogotovo onima koji su skloni ekstremnim sportovima i aktivnom životnom stilom. Međutim, početkom novog veka prodaja je počela da opada pa je Surge 2002. godine nestao s polica prodavnica.

Dvanaest godina kasnije Surge se vraća u prodaju, ponajviše zahvaljujući lobiranju nostalgičnih internet korisnika okupljenih oko Facebook stranice “Surge Movement” koja je dosad prikupila oko 130 000 fanova.

Entuzijastični ljubitelji Surgea pokretali su razne akcije, poput masovnog nazivanja Coca-Cola potrošačkog telefona ili prikupljanja sredstava za reklamni pano u blizini sedišta kompanije kojim su tražili povratak Surge-a.

Na kraju je sve to privuklo pažnju Coca-Cole, pa je odlučila da vrati proizvod u prodaju, što je i zvanično objavljeno. Međutim, Surge se neće naći na policama u prodavnicama nego će se moći naručiti isključivo putem popularne internet trgovine Amazon. Reč je pritom o prvom Coca-Cola proizvodu koji se može kupiti isključivo na internetu.

Cena je 14 dolara za pakovanje od 12 limenki koje imaju identičan dizajn kao u devedesetima. Ujedno Surge je i prvi Coca-Cola proizvod koji se ponovno vratio na tržište nakon povlačenja iz prodaje.

Ako se eksperiment sa Surgem pokaže kao uspešan, američka kompanija će razmotriti mogućnost lansiranja i drugih nišnih proizvoda koji će biti dostupni putem online prodaje.

Leave a Reply