Društvene mreže

Zašto je korisno imati LinkedIn profil?

Opšte je poznato da je ogroman broj mladih u Srbiji prisutan na društvenim mrežama. To potvrđuju i rezultati obimnog istraživanja sprovedenog među učenicima, nastavnicima i roditeljima, u okviru projekta „Zaustavimo digitalno nasilje“, koji realizuju Telenor, UNICEF i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Između ostalog, rezultati su pokazali da samo 11 odsto starijih osnovaca i osam odsto srednjoškolaca nema Fejsbuk nalog. Ali kakva je situacija sa starijom, radno sposobnom populacijom?

U Srbiji, radno najsposobniji deo stanovništva, starosti od 25 do 44 godine, čini 27 odsto od ukupnog broja stanovnika (izvor: procene RZS). S druge strane, ta ista starosna grupacija čini 44 odsto (izvor: Socialbakers.com) od ukupno 3.377.340 korisnika Fejsbuka iz Srbije (podaci s kraja 2012. godine). Dakle, kada je reč o ovoj starosnoj grupi, broj korisnika Fejsbuka procentualno premašuje udeo ove populacije u ukupnom broju stanovnika Srbije. Koji god da su razlozi njihovog prisustva na najvećoj i najpopularnijoj društvenoj mreži, traženje posla sigurno nije među najučestalijim. Ako tražite posao, imaćete mnogo više sreće sa svetskom poslovnom društvenom mrežom LinkedIn, jer ona povezuje poslodavce i osobe koje traže posao.

linkedin

LinkedIn trenutno ima 260.976.678 korisnika, a Srbija je na 70. mestu sa 304.472 korisnika. Od tog broja, 17% čine osobe starosti od 25 do 44 godine. Velika nesrazmera između broja korisnika Fejsbuka i LinkedIna u ovoj starosnoj grupi tipična je za zemlje u razvoju, u kojima se društvene mreže uglavnom koriste za zabavu. Na ovu nesrazmeru utiče i mnoštvo drugih faktora: nezrelost tržišta rada, niža IT pismenost, mali broj poslodavaca iz informaciono-komunikacione industrije, viši stepen korupcije, nedovoljno razvijen HR sektor…

Kad sve to uzmemo u obzir, neverovatno zvuče podaci da se na svetskom nivou na LinkedInu pojavi 77% oglasa za posao, a čak 48% se može naći isključivo na ovoj poslovnoj društvenoj mreži (izvor: LinkedIn). U razvijenim zemljama to je čini ne samo dominantnom platformom za oglašavanje poslova i regrutovanje kandidata već i za stvaranje profesionalnih krugova i direktnu komunikaciju sa poslodavcem. Doduše, i u zemljama u razvoju, u koje spada i Srbija, broj LinkedIn korisnika je u stalnom porastu. Statistički gledano, što je privreda države razvijenija, a tržište rada zdravije i konkurentnije, to je veći broj korisnika LinkedIna.

I ne zaboravite, ako ste već odlučili da imate LinkedIn nalog ili planirate da to učinite, važno je da profil popunite do kraja i unesete podatke o svom radnom iskustvu, obrazovanju, znanju i veštinama. Vaš profil je vaša profesionalna lična karta.

Saveti:

• Popunite u celini svoj LinkedIn profil i što detaljnije opišite šta ste sve radili u svojoj karijeri.
• Zatražite od prethodnih poslodavaca i kolega da vam ostave preporuku na profilu koja će biti vidljiva budućim poslodavcima.
• Odaberite profesionalnu fotografiju koja vas najbolje oslikava.
• Povežite se sa kolegama sa kojima ste radili, jer što vam je veća mreža kolega i prijatelja na LinkedInu, veća je šansa da će neko od njih objaviti neku informaciju o potencijalnoj poslovnoj prilici koja vama odgovara.
• Pratite kompanije koje su u vašoj sferi interesovanja, u kojima biste želeli da radite. Tako ćete imati mogućnost da kontinuirano pratite prilike za zaposlenje koje mogu biti od značaja za vašu karijeru.

Leave a Reply