Društvene mreže

Zlatni globus filmu o Facebook-u

Na dodeli 68. Zlatnog globusa – nagrade Udruženja stranih novinara u Holivudu (HFPA) za izuzetna filmska i televizijska ostvarenja u SAD i inostranstvu – u nedelju uveče u Los Anđelesu, najviše nagrada dobili su tvorci filma Društvena mreža koji govori o Fejsbuku i njegovim osnivačima. Sa tri Globusa nagradjena je i popularna američka muzička TV serija Gli (Glee).

Najviše pažnje su ipak privukle nagrade za najboljeg glumca i glumicu na tradicionalnom svečanom okupljanju uz večeru, koje je prvi put održano u januaru 1944. godine.

Glumačke nagrade u centru pažnje

Za najbolju žensku ulogu nagradjena je Natali Portman za ulogu u novom filmu Darena Aronofskog, Black Swan (Crni labud), koji tek treba da stigne u evropske bioskope.

Kolin Firt , primajući nagradu za ulogu engleskog kralja Džordža Šestog u filmu King’s Speech (Kraljev govor), objasnio je koliko mu Zlatni globus znači naročito zbog, kako je duhovito objasnio, krize srednjih godina .

“Ponekad vam je potrebno nežno uveravanje da ste i dalje upotrebljivi. Ne znam da li se ovo može svrstati u ‘nežno’, ali trenutno je to jedino što se isprečilo na mom putu da kupim Harli Dejvidson”.

BBC-jev novinar Redžes Merčendani koji je pratio ceremoniju u Los Andjelesu, kaže da britanski glumci koji tumače likove britanskih vladara uglavnom dobro prolaze sa nagradama poput Oskara i Zlatnih globusa.

On podseća da je Helen Miren svojevremeno pokupila sve nagrade za svoje tumačenje aktulene engleske kraljice Elizabete, a ove je Globusom nagradjen Kolin Firt, iako je malo ko to očekivao.

Svestrano dobri filmovi

Ipak, najveći dobitnik je film Društvena mreža o Fejsbuku.

Ono što je interesnatno ove godine jeste spoj veoma dobrih filmova koji zadovoljavaju kriterijume na svakom nivou. Tu su King’s Speech, Društvena mreža i Fighter (Borac), drama o bokseru koja ima dosta scena nasilja, ali je istovremeno i vrlo duhovita. Melisa Leo i Kristijan Bejl koji igraju u filmu Fighter nagradjeni su za najbolje sporedne uloge što nam opet ukazuje na to šta bismo mogli da očekujemo u nominacijama za Oskara. Bejl je poznat američkoj publici , jer je igrao u filmovima oBetmenuTerminatoru, tako da ne bih bio iznenadjen da ove godine dobije Oskara, baš kao i Kolin Firt za tumačenje kralja Džordža Šestog. Mislim takodje i da je dobitnik Zlatnog globusa za najbolji film, Društvena mreža, najjači kandidat za Oskara na dodeli krajem februara”, javio je BBC-jev izvaštač sa dodele Zlatih globusa u nedelju uveče u Los Anđelesu.

Voditeljeve šale…

Ovogodišnju dodelu Zlatnih globusa obeležile su i šale britanskog glumca i komičara Rikija Džarvesa koji je voduio ceremoniju.

Vrlo se otvoreno šalio na račun mnogih zvezda i filmova u kojima se pojavljujuju, pa tako nije poštedeo ni Džonija Depa, ni Andjelinu Džoli zbog filma Tourist koji su kritičari ocenili kao promašaj.

“Ove godine je bilo mnogo 3D filmova poput nastavka Priče o igračkama, Dispeakable me i drugih. Kao da je sve ove godine bilo trodimenzionlano, osim likova u filmu Turist”.

I taman kad je dodao da mu je žao zbog te šale, Džarves je nastavio dalje.

Objasnio je on nije ni pogledao film, ali , upitao se, ko ga je pa uopšte gledao.

… i haljine za pamćenje

Na crvenom tepihu uoči dodele redjale su se i uobičajene večernje toalete svetskih dizajnera i zvezda koje su ih izabrale za ovu svečanost.

Po oceni izveštača, jedine glumice koje su se izdvajale svojim stilom bile dve Britanke – Helena Bonam Karter koja je nosila kreaciju Vivijen Vestvud i cipele različitih boja, jednu crvenu jednu zelenu.

Tilda Svinton je na crveni tepih u Los Anđelesu došla u beloj muškoj košulji uvučenoj u neobičnu suknju a la samurai. (BBC)

Leave a Reply