Društvene mreže · Internet

Društvene mreže kao mesto za pronalaženje kadrova

Mnoge velike organizacije prilikom zapošljavanja radnika danas pridaju sve veći značaj društvenim mrežama

Takva praksa se koristi da bi se otkrile pojedine indiskrecije ili da se proceni prava „vrednost“ kandidata.

Ovaj izlog za kandidate je relativno novi koncept i proizlazi od definicije termina „društvena mreža“ koji se prvi put spominje 1954. godine u Norveškoj u istraživačkom radu „Klase i odbori“.

U radu je predstavljena karta odnosa između pojednaca, što ukazuje na načine kojima se oni međusobno spajaju, putem različitih društvenih veza, počevši od slučajnih poznanika do zatvorenih porodičnih grupa.

Društvene mreže kakvim ih danas poznajemo se grade uz pomoć tehnologije i društvenih medija, što nam omogućava da zadržimo društvene odnose koji nadilaze naše sposobnosti da se jednostavno prisetimo naših ličnih veza. Ključna razlika u današnjim društvenim vezama, za razliku od protekle decenije, je u samoj prirodi tih veza.

Dobar prijatelj mi je jednom rekao da privlačimo one ljude s kojima delimo zajedničke interese, što je poznato pod nazivom međuljudska privlačnost.

Ranije su se zajednice i odnosi uglavnom zasnivali na tome da živite blizu nekoga, što se odnosi na fizičku blizinu. Tehnologija nam danas omogućava da gradimo interpersonalne odnose s ljudima širom sveta, koji nisu u našoj neposrednoj blizini, tako da se prirodno privlače oni sa sličnim interesima.

Osim toga, mnogo je verovatnije da će nam naše vlastite društvene mreže sada bliže u smislu uzrasta, interesa i prošlosti, nego što je verovatno da će nam biti fizički blizu. Naravno da postoje izuzeci, ali razmislite koliko je nas izgradilo bliske odnose s ljudima koje fizički nikad nismo ni sreli.

Iako verovatno poznajemo našeg najbližeg susjeda, koliko ga zapravo poznajemo? I poznajemo li uopće ljude koji žive dve ili tri zgrade od nas? Verovatno ne. Ovakvom stanovištu se naravno može suprotstaviti, ali ono što se promenilo iz temelja jeste koncept reputacije, bilo lične ili korporativne.

U današnjim modernim društvenim mrežama, koncept reputacije osigurava određen nivo kvantifikacije, kao na primer sledbenik Twittera, facebook „like“, LinkedIn ulagač itd. Međutim, i pored tih „pokazatelja“ reputacije, retko se susrećemo s tim da neko opozove preporuku bivšeg kolege, varira čak i motivacija za ulagače i slebenike Twittera.

U svojoj knjizi „Uticaj: Psihologija uveravanja“, dr.Robert Caidini je identifikovao reciprocitet kao ključnu tehniku za širenje uticaja, a ta želja da se uzvrati usluga je našla svoje mesto i u društvenim mrežama. Na primer, implicitno očekivanje da uzvratite Linkedin preporuku ili čak u nekim slučajevima da pratite na Twitteru ljude koji vas prate.

S obzirom na to da se stavlja sve veći naglasak da se tokom aplikacija za posao uzmu u obzir i profili na društvenim mrežama, trebali bismo postaviti pitanje daje li nam to samo lažni osećaj istinske vrednosti koju pojedinac može pružiti potencijalnom poslodavcu.

Pogotovo s obzirom da svaki takav izlog koji se nudi potencijalnim poslodavcima može biti vešto izmanipulisan uz pomoć poznatih psiholoških tehnika kako bi se ponudio upravo onaj odgovor kakav poslodavac traži. Svi moramo biti na oprezu kada stvaramo pretpostavke na temelju brojki.

Je li neko s više sledbenika na Twitteru ili s više preporuka na Linkedinu bolji zaposlenik ili je stručniji u svom poslu od nekoga ko ne koristi te usluge ili ko ima manje sledbenika i preporuka? Naravno da ne, ali nažalost sa sve većim naglaskom na automatsko prikazivanje potencijalnih zaposlenika, to postaje sve veći trend. To naravno ne znači da takvi pokazatelji nemaju vrednost. Šta više, oni imaju veliki značaj. Ali i kao s većinom trećerazrednih informacija, uvek je potrebno sve temeljito proveriti.

Izvor:BBC/advertiser-serbia.com

Leave a Reply