Društvene mreže · Internet

Društvene mreže kao virtuelni „ring“ vlasti i građana

Fotografija teksta koji je Zoran Milanović, premijer Vlade Hrvatske upisao u Knjigu žalosti, povodom smrti Borisa Šprema, predsednika Sabora Hrvatske imala je na zvaničnoj Facebook stranici ove Vlade – 352 „lajka“, 4 „šera“ i skoro 100 komentara građana.

A komentari – raznovrsni, u najmanju ruku.

Od uljudnog izražavanja saučešća preko zgražavanja nad gramatičkim greškama u tekstu premijera do antivladinih protesta, prozivki da u tom telu niko ništa ne radi, podsećanja na sudbinu branitelja, na nezaposlenost, na korupciju, na lečenje državnih funkcionera o trošku države, šta sve ne… I to nimalo probranim rečnikom.

Naravno, nema psovki, nema govora mržnje, ovakvi komentari se preventivno skidaju ali, svejedno: fan stranica Vlade Hrvatske, kad pogledate samo ovaj, naizgled vrlo neutralan post, izgleda kao pravi virtuelni ring građana koji od vlasti koju su birali očekuju odgovore.

I koji – u najvećem broju slučajeva – te odgovore i dobijaju.

Facebook stranica Vlade Hrvatske spada u pet najaktivnijih stranica na ovoj društvenoj mreži u Hrvatskoj. To znači da je broj onih koji su lajkovali, šerovali, komentarisali, odgovorili na neki poziv, na bilo koji način konkretno ostavili traga na stranici – među najvećima u zemlji i ulazi među prvih pet najaktivnijih stranica. Tokom avgusta, mimo toga što je doba feragoste, ova stranica je bila najaktivnija.

Tomislav Korman (28) i Ana Urlić (25), dvoje su mladih ljudi – netuzijasta, recimo – koji vode Ured za on line komunikaciju Vlade Hrvatske i koji su najzaslužniji za to što se, mereno različitim parametrima, može reći da ova vlada ispravno koristi moć društvenih mreža za komunikaciju sa građanima. Više od stotinu odgovora dnevno na Facebooku, upućenih građanima, koji se odnose na najrazličitije teme, više od 40 tvitova dnevno kojima obaveštavaju javnost o svim aktivnostima vlade, upotreba Youtube kanala i gotovo svih drugih društvenih mreža – stvorila je jedan paralelni elektronski megdan na kom se svakodnevno brane ili napadaju potezi vlasti.

Kao stranački aktivisti vladajuće Socijaldemokratske partije, još u periodu pre osvajanja vlasti, ispekli su zanat radeći na on line kampanji Plan 21, što je bio program Kukuriku koalicije, tada opozicione, a koji se razlikovao baš po jednom aktivističkom i to digitalnom momentu: pozivao je građane da sami dopune Plan. Svi zainteresovani su mogli, vrlo brzo i vrlo jednostavno, da daju ideje za rešavanje nekih društvenih problema i da na taj način „dopišu“ Program. Pobeda na izborima i prelazak u establišment samo ih je utvrdio u stavu da treba da nastave da insistiraju na što kvalitetnijoj komunikaciji sa građanima.

„Interakcija je najvažnija na internetu. Mi smo shvatili da je net mesto na kom kolaju razne priče i to vrlo često priče koje se tiču baš Vlade i da je glupo da mi ne budemo u centru tih priča. Rekli smo, ok ajmo tamo gde se priča o nama da i mi kažemo nešto“, kaže Tomislav, šef Ureda za on line komunikaciju Vlade Hrvatske. I u organizacionom smislu, postojanje Ureda je specifičnost ove vlade, jer takvih odeljenja u ranijoj sistematizaciji – nije bilo. No, kada su oni koji su zaduženi za odnose sa javnošću za Vladu Hrvatske shvatili koliko je važan i koristan taj segment komunikacije i koliko utiče na reputaciju – bili su spremni i da institucionalizuju ovo odeljenje ali i da budu kooperativni saradnici kad treba odgovarati.

„Mi smo dnevno na vezi sa 20 ministarstava i njihovih portparola, jer kad god se pojavi neko pitanje koje nam građani postave, mi idemo da proverimo u nadležno ministarstvo. Svi su shvatili koliko je to bitno i odgovaraju nam redovno na pitanja“, kaže Ana.

Tomislav i Ana postali su, na neki način, „izvozni know how“ hrvatske vlade jer kruže regionom i drže seminare i radionice koji pomažu boljem on line komuniciranju vlada u okruženju. U to ime boravili su i u Srbiji, kao gosti predavači na seminaru „Social Media Presence“ namenjenom Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije., a na poziv i u organizaciji Centra za nove komunikacije – Dokukino. Kroz druženje i razmenu iskustava, obučili su predstavnike ove kancelarije kako da „izađu na mreže“ i iskoriste njihovu moć za ostvarenje što boljeg kontakta sa građanima. Kancelarija je, inspirisana njihovim radom, odlučila da otpočne strateško pojavljivanje na Facebooku i Twitteru i polako počne korišćenje drugih kanala komunikacije na internetu.

Kolege iz susedstva, prave novu, napredniju strategiju e-komuniciranja sa građanima, spremaju nove platforme koje će još više otvoriti prostor za glas građana i suziti jaz između onih koji su na vlasti i onih koji su ih na tu poziciju postavili, tj. građana.

A oni koji su sa „naše“ strane inicirali ovaj susret i početak on line života Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom – Centar za nove komunikacije Dokukino nastaviće da, sličnim akcijama, motivišu i druge institucije i državne organe da iskoriste prednosti novih medija.

Be sociable, je  politički primat modernih uprava!

(izvor: ICS Serbia)

Leave a Reply