Društvene mreže · Internet

Društvene mreže postaju nezaobilazni alat današnjeg poslovanja

Osim najnovijih trendova u korišćenju naprednih tehnologija u svakodnevnom životu i poslovanju, nedavno održan Cisco Expo 2010. potvrdio je i neporeciv uticaj društvenih mreža na razvoj kompanija u kriznim vremenima.

Rastuća snaga interneta i društvenih mreža nezaobilazan je faktor u današnjem načinu poslovanja svih modernih kompanija, te ubrzanom tempu svakodnevnog života. Novo svetlo na ovu tvrdnju bacilo je najnovije Cisco istraživanja o ulozi društvenih medija, sprovedeno na prošlomesečnoj konferenciji hrvatske kancelarije vodeće kompanije na području mrežne tehnologije, Cisco Systems. Sve brži prodor tehnologija budućnosti iznenadio je i mnoge od 500-tinjak učesnika Cisco Expo-a koji su učestvovali u istraživanju.

Ovogodišnji Cisco Expo 2010. predstavio je novu viziju poslovanja u kojoj društvene mreže postaju platforme za uspešne i produktivne poslovne procese. Neprikosnovenu dominaciju interneta potvrdilo je čak 95 posto ispitanika, koji se njime služe prosečno sedam sati dnevno. U porastu je i mobilni Internet, kojeg danas gotovo svaki treći učesnik istraživanja koristi svakodnevno. Podaci o razlozima ovakve sveprisutnosti interneta nisu previše iznenađujući. Ali ono što je ovo istraživanje potvrdilo je činjenica da se Internet više, primarno, ne koristi samo za pretraživanje ili čitanje vesti – sve više korisnika koristi mrežu za televizijski i radijski prenos, on-line shopping, postavljanje fotografija i video sadržaja, koji postaju novi oblici korišćenja.

Sve su rašireniji i novi načini komuniciranja među korisnicima. Slanje mail-ova, video-chat-ovi, čak i pisanje blogova, sve više potiskuju standardne načine komunikacije. Ipak, najveći su napredak svakako zabeležile društvene mreže, kao što su Facebook, Twitter i Linkedin. Do ne tako davno smatrane isključivo prolaznim hirom, ove virtualne zajednice iz dana u dan okupljaju sve više poklonika, i u privatnoj i poslovnoj sferi.

Ipak, zabava nije istisnula ogromnu važnost interneta u svakodnevnom poslovanju. Više od 50 posto ispitanika potvrdilo je kako su njihove firme prisutne na mreži putem svojih web stranica. Korak dalje otišlo je gotovo 30 posto istraženih kompanija, koje su svojim web stranicama pridodale i interaktivne osobine, dok je manji broj njih prisutan i na društvenim mrežama, 13%. Upravo je ova zadnja odrednica i najproblematičnija; mnogi ispitanici drže da njihove kompenije  nemaju politike koje bi mogle odrediti njihovu prisutnost na ovom tipu stranica.

Za izbegavanje društvenih mreža mnogi okrivljavaju i pomanjkanje resursa, nedovoljnu obučenost ljudstva, te nedostatak vizije kod menadžmenta.

Ovi podaci potvrđuju Cisco poruku “Kolaboracija – nova snaga poslovne saradnje“, koja je bila ujedno i glavna tema trodnevne konferencije. Kroz gotovo 50 tehničkih i poslovnih predavanja odaslana je poruka o ulogama modernih tehnologija u produktivnosti nacionalnih ekonomija, suočenih sa ekonomskim problemima. Cisco stručnjaci okupljene su upozorili kako će upravo tehnologije, poput novih inteligentnih mobilnih mreža, porast video sadržaja od 40 posto u narednih pet godina, i njihova primena biti jedan od temelja za razvoja i povećanja produktivnosti.

Rezultate istraživanja te globalne trendove, o kojima su na konferenciji govorili Cisco stručnjaci, potvrđuje i globalno istraživanje o ulozi društvenih mreža u današnjem poslovanju. Rezultati istraživanja govore kako je čak 96 posto svetskih kompanija prepoznalo važnost modernog načina komuniciranja među zaposlenima, što ujedno predstavlja i osnovu za brži napredak i razvoj kompanije.

Među ispitanicima, u kojim je učestvovalo preko 3000 IT stručnjaka iz deset zemalja širom sveta, čak 77 posto očekuje daljnja ulaganja u razvoj tehnologija budućnosti, kao što su video i web konferencije. One kompanije koje ograničavaju ovakav način komuniciranja među zaposlenima, kao i one koje otvoreno iskazuju negodovanje prema društvenim mrežama, sve više zaostaju za modernim trendovima. Ne treba zanemariti ni nezadovoljstvo njihovih zaposlenih ovakvom poslovnom filozofijom.

Leave a Reply