Društvene mreže · Internet

Društvene mreže tokom Božića i novogodišnjih praznika

Božić je vreme za porodicu i prijatelje. Kao što svi znamo, ovakva okupljanja se organizuju i preko društvenih mreža poput Fejsbuka.

Čestitke sa najlepšim božićnim i novogodišnjim željama zvanično su zastarele. Ako ipak mislite da možete da se izvučete sa slanjem standardnog i-mejla ili teksta svima sa Vaše liste, razmislite ponovo. Danas praznične želje šaljemo direktno prijateljima na zid Fejsbuka ili postavljamo kao statuse. Ali budite oprezni: kada je u pitanju sigurnost, korisnici Fejsbuka često hodaju po tankom ledu za vreme božićnih praznika.

Jedno od glavnih saznanja studije koju je uradila kompanija Google u vezi sa korišćenjem smart telefona jeste to da su smart telefoni duboko promenili naše živote. Na primer, 64 odsto Nemaca koji koriste smart telefone koriste svoje uređaje za pristup Internetu bar jednom dnevno i ne izlaze iz kuće bez njih. Ponašanje korisnika smart telefona u drugim zemljama je takođe zanimljivo: 53 odsto Francuza surfuju ispred TV-a, 41 odsto Egipćana kupuju onlajn, i 88 odsto Brazilijanaca koriste svoje uređaje da bi pronašli lokalne informacije.


 

Nasuprot situaciji od pre nekoliko godina, smart telefoni su postali deo božićnog porodičnog slavlja. Korisnici ne prave pauzu od svojih onlajn aktivnosti. Umesto toga, provode vreme kontaktirajući prijatelje preko Fejsbuka. Bezbrojne studije na temu mobilne sigurnosti pokazuju da uređaji obezbeđuju brojne mete napada. Studija o Android smart telefonima pokazuje da okvirno polovina svih uređaja sadrži poznate sigurnosne ranjivosti.

Bežični interfejs za lopove podataka

Bezbrižni onlajn status koji obuzima društvene mreže tokom Božića, može prerasti u pravi sigurnosni problem. Bežične mreže u odmaralištima, na primer, obezbeđuju zlatne prilike za lopove koji kradu podatke i za nepozvane prisluškivače. Ovakve lokacije vrve od gostiju sa nezaštićenim laptopovima – obezbeđujući sajber kriminalcma proverbial barn door. Postoji mnogo korisnika sa nezaštićenim smart telefonima i tabletima. Bez šifrovane konekcije na sajtovima poput Fejsbuka, lopovi podataka mogu samo da čitaju. Mnogi korisnici ne osmisle dovoljno sigurnu lozinku koja će zaštititi njihov mobilni uređaj koji je često ostavljen negde u hotelskom holu dok su oni zauzeti nečim drugim. Ako se desi da budu ukradeni i uključeni, ovi uređaji pružaju, bilo kome ko je zainteresovan, neograničen pristup podacima koji se u njima nalaze. Čak iako postoji neki zaštitni softver koji se koristi, mnogi korisnici ili potpuni ignorišu sigurnosno ažuriranje ili ih instaliraju kasnije. Interval pre ažuriranja je period tokom kojeg je najverovatnije da će sajber kriminalci napasti. Ovi napadi koji se dese čim uređaj postane nezaštićen (“zero day attacks”) jesu među najopsanijima, jer tada zaštitni sistemi i dalje ne mogu da detektuju opasnost. Ovo može biti posebno katastrofalno za popularne društvene aplikacije kao što je You Tube.

Ako nije instaliran zaštitni softver provajdera kao što je Kaspersky Lab, interfejsi kao što su Bluetooth ili WLAN mogu omogućiti virusima da prodru u kompjuter ili mobilni telefon. Popularne aplikacije, bilo da su korisne ili ne, takođe su obmanljive. Iako provajderi obezbeđuju kontrolu, dobro prerušeni virus redovno biva otkriven među ovakvim programima.

Zaštita vaše reputacije

Pored problema pristupa onlajn servisima preko nezaštićenih laptopova i smart telefona, društvene mreže poseduju sopstvene slabe tačke koje omogućavaju krađu identiteta. Manipulacija korisničkih naloga, nadgledanje poruka i falsifikacija komentara samo su neke od mogućih posledica. Ovo se dešava zbog propusta sličnih onima u drugim veb aplikacijama. Kada god je zahtevana autentifikacija putem korisničkog imena i lozinke, vrata za mrežnu krađu identiteta i “man-in-the-middle” napade jesu otvorena. Na primer, klik na i-mejl sa nazivom Facebook Christmas Specials otvara navodni Fejsbuk portal na kojem se od korisnika traži da unesu svoje podatke za prijavljivanje. Kada se interfejs koji je isti kao prava platforma društvene mreže pojavi, korisnici i ne shvataju šta se dešava. Kada žrtve krađe jednom ukucaju svoje podatke, haker ima njihove lozinke. Kako mnogi ljudi imaju naviku da koriste istu lozinku za servise kao što su iBej, Amazon ili veb pošta, ovo može biti okidač jedne opasne lančane reakcije. Zbog toga nikada ne treba kliknuti na linkove u i-mejlovima. Umesto toga, uvek unesite adresu direktno u vaš brauzer.

Bez obzira na pogodnosti korišćenja društvenih mreža preko mobilnih uređaja, ili koliko je ovo postalo usko povezano sa prazničnim osećanjima, ne sme biti podcenjena skrivena opasnost. Pravilo broj jedan je: nikada se ne izlažite onlajn opasnosti bez ažuriranog zaštitnog softvera. Pre nego što otkrijete privatne informacije na Internetu uvek dobro razmotriti da li su te slike, video snimci ili tvitovi zaista tako bezopasni kakvim se čine. Korisnici koji žele da budu u kontaktu sa prijateljima za vreme Božića ili na odmoru treba da se zaštite koristeći (bar) standardne sigurnosne mere, uključujući dovoljno sigurne lozinke, propisno konfigurisan firewall i zaštitni softver od virusa.

Leave a Reply