Internet

Društvene mreže u fudbalu: kako tvituju navijači?

Nova studija otkriva kako fanovi sa tribina pokreću preko jedne trećine svih konverzacija o utakmici na društvenim medijima

Istraživanje koje je sproveo HTC, svetski lider u mobilnim inovacijama i dizajnu i zvanični pametni telefon UEFA Lige šampiona i Lige Evrope, otkriva kako fudbalski fanovi na stadionima širom Evrope debatuju na društvenim mrežama i čine preko trećine (35%) svih lokalnih tvitova o svakoj utakmici.1 U prvoj studiji ove vrste, podaci koji su prikupljeni tokom četiri utakmice na početku ove sezone UEFA Lige šampiona po grupama pokazali su da navijači koji utakmicu posmatraju na stadionu imaju skoro deset puta više tvitova po navijaču od TV gledalaca, od „ćaskanja” o potezima na terenu do deljenja slika i momenata kako bi svi znali „da su bili na licu mesta”.

uefa-htc-twitter

Velike utakmice sada su česti sadržaji na Tviteru – jer i do 83%2 navijača koristi drugi ekran dok gleda fudbal, a pametni telefon očigledno igra centralnu ulogu u interakciji sa igrom – ali ponajviše na samoj utakmici. Upoređujući konverzacije navijača na stadionima sa tvitovima iz ostatka zemlje prvi put, studija je otkrila da navijači na stadionima uživaju u mogućnosti da budu amateri-analitičari u konverzacijama o utakmici – pominjući rezultat (24% tvitova), golove (23% tvitova) i rukovodstvo (14% tvitova) – ali takođe uživaju i u tome što mogu da se pohvale da su noć proveli na utakmici.

Studija je takođe otkrila velike varijacije u društvenoj buci širom Evrope – dok su navijači FK Čelzi bili najglasniji (129 tvitova na 100 učesnika), navijači Milana proveli su tihu noć na stadionu (samo 9 tvitova na 100 učesnika) uprkos dramatičnoj završnici za domaći tim. Sve u svemu, publika na stadionima u Velikoj Britaniji („Stamford Bridge”) i Španiji („Camp Nou”) bila je mnogo bučnija na društvenim mrežama od one u Italiji („Stadio Giuseppe Meazza”) i Francuskoj („Stade Vélodrome”), jer se među njima odvijalo preko 88% društvenih konverzacija.3 Studija je takođe pokazala da su obimi konverzacije na stadionima širom zemlje takođe odražavali društvenu „buku” svih navijača u zemlji, a oni u Italiji su najtiši i na stadionima i van njih.4

Razlika u nivoima konverzacije i temama na svakom stadionu odražava ne samo to ko je bio na terenu, već i ko je bio na tribinama. Na „Camp Nou”, utakmica FK Barselona protiv AFK Ajaksa privukla je publiku koja je imala različita društvena „ćaskanja” od druge publike koja je bila posmatrana. FK Barselona je jedan od najprepoznatljivijih brendova u sportu i ima međunarodnu bazu fanova, te je bilo jasno da je veći broj turista i posetilaca na tribinama prebacivao konverzaciju sa detalja na terenu na mnogo uopšteniju priču. Zapravo, konverzacija je bila podeljena 50/50 između razgovora o rezultatu i priče o samom stadionu, a najviše ličnih slika slikano je da bi se pohvalili pratiocima da su bili na stadionu – uprkos pobedi od 4-0 uz mnogo akcija.

Analiza klupskih heštagova („hashtags”) takođe je pokazala da, dok je skandiranje dugo bilo deo identiteta kluba i vrhunac dana utakmice, sada je korišćenje heštagova na Tviteru postalo određeno „društveno skandiranje” na taj način što se identitet navijača spaja i na stadionu i van njega. To je bilo popularno u Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji, gde je svaki od klupskih heštagova bio iskorišćen preko 1000 puta.

Na kraju, studija je pokazala i da klubovi takođe žele da se uključe u aktivnosti na društvenim mrežama. Kada su navijači bili najglasniji na stadionu „Stamford Bridge“, @chelseafc je tvitovao samo 38 puta, puštajući konverzaciju da se sama odvija. Ipak, sa tišom publikom na društvenim mrežama u Francuskoj, @OMOfficiel nalog dostigao je 182 tvita tokom dana utakmice da bi odveo konverzaciju čak i dalje nudeći dodatne sadržaje i uvide radi uključivanja navijača.

Filip Bler (Philip Blair), predsednik EMEA-e u HTC-u, komentariše izveštaj: „Zaključci ove jedinstvene studije ukazuju na dodatnu dimenziju koju konverzacije na društvenim mrežama preuzimaju kada potiču sa samog stadiona, sve do toga da navijači na tribinama postaju pričljiviji – a sve pokazuje kako mobilni telefoni postaju sastavni deo praćenja sportova uživo. Događaji poput Mesijevog het-trika sada se slave istovremenim tvitovima i navijanjem, a željno iščekujemo da vidimo kako će rasti uticaj hiljada reportera koji će se ubuduće nalaziti pod jednim krovom, i kako će se menjati naša sportska iskustva u budućnosti”.

Kao zvanični pametni i telefon i partner takmičenja UEFA Lige šampiona i UEFA Lige Evrope, HTC čini takmičenje uzbudljivijim nego ikada pre. Sa karakteristikama poput „BlinkFeed” na modelima HTC One i HTC One mini, lako je biti u toku sa najnovijim rezultatima i vestima čak i u pokretu, a „Ultrapixel” kamera snima sve detalje utakmice – čak i pri lošem svetlu.

Leave a Reply