Internet

Država usvojila medijsku strategiju

Vlada Republike Srbije, na telefonskoj sednici održanoj 28. septembra, usvojila je, na predlog Ministarstva kulture, iformisanja i informacionog društva Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2016. godine. Državni sekretar u Ministarstvu kulture Dragana Milićević Milutinović izjavila je tim povodom da će realizacijom Medijske strategije biti zadovoljeni evropski standardi u tom sektoru i zaštićen javni interes građana.

“Najvažniji elementi Medijske strategije jesu povlačenje države iz vlašništva u medijima, formiranje šest regionalnih javnih TV servisa i činjenica da su nacionalni saveti zadržali pravo da osnivaju medije na je zima nacionalnih manjina”.

Nacionalni saveti će, kako je naglasila državna sekretarka, biti obavezni da medijima, koje formiraju, garantuju najveću moguću autonomiju u skladu sa evropskim standardima u toj oblasti. Konačan tekst Medijske strategije formulisao je Sektor za medije Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva u saradnji sa vladinom komisijom u čijem su sastavu bili predstavnici nekoliko ministarstava ali i nezavisan ekspert Evropske komisije.

Dragana Milićević Milutinović je istakla da je pomoć EU u procesu izrade strategije bila dragocena. “Sada predstoji donošenje niza zakona u veoma kratkim rokovima: o javnom informisanju, o radiodifuziji, o Tanjugu, o javnim servisima… Rok za donošenje zakona je dve godine, koliki je i rok da se država povuče iz medija čiji je trenutno vlasnik”, rekla je državna sekretarka.

Leave a Reply