Društvene mreže · Internet

Državni projekat o upotrebi Fejsbuka u obrazovne svrhe

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić predstavila je u Parizu, u organizaciji Uneska, projekat o upotrebi Fejsbuka u obrazovne svrhe.

“Ovaj pilot projekat najpre je primenjen u Petoj beogradskoj gimnaziji, u nastavi književno sti, tako što su napravljeni profili naših pesnika romantičara, čija se dela uče u drugom razredu u nastavi Srpskog jezika i književnosti za gimnazije i srednje stručne škole”, rekla je Matićeva. Prema njenim rečima, profili pesnika osim osnovnih informacija, sadržao i opis njihovog života, dela i dostignuća.

Napravljeni su profili Vuka Karadžić, Petra Petrović Njegoša , Branka Radičević, Jovana Jovanović Zmaja, Živorada Jakšić i Laze Kostić.

“Projekat je naišao na veliko interesovanje predstavnika za mlade u Unesku zato što nema nikakvih dodatnih troškova, a učenike motiviše da slobodno vreme, koje i onako provode na Internetu, upotrebe u nastavnom procesu”, istakla je Matićeva.

Ministarka je dodala da je Unesko zainteresovan da taj projekat predloži zemljama članicama, a isti stav su izneli i brojni predstavnici zemalja koji će ga, kako su najavili, preporučiti svojim nastavnicima i profesorima.

“Zajedno sa Uneskom napravićemo kratak opis, kao svojevrsno uputstvo, kako se Fejsbuk može koristiti u nastavi, pre svega društvenih predmeta kao što su književnost, filozofija, sociologija ili istorija“, objasnila je ona.

Ovaj projekat će svakako biti preporučen i nastavnicima i profesorima širom Srbije, Unesko će sličnu preporuku staviti na svoj sajt i preporučiti svojim članicama, kazala je Matićeva.

Prezentaciji u Unesku prisustvovao je i ministar prosvete Žarko Obradović, Ambasador Srbije pri Unesku, Zorica Tomić, Ambasador Rusije pri Unesku, Mitrofanova Eleonore(Eleonora Mitrofanova), zamenik pomoćnika Generalne Direktorke Uneska, Mogens Šmit (Mogens Schmidt ), mnogi drugi Ambasadori pri Unesku kao i predstavnici Francuske Vlade.

Leave a Reply