Internet

E-knjige zauzimaju 22% udela tržišta knjiga

Knjige u elektronskom formatu u svetu zauzimaju sve veći postotak izdavačkog tržišta, a dokaz tome su i podaci iz SAD gde su e-knjige iznosile 22 posto sveg novca potrošenog na knjige u drugom kvartalu 2012. godine.

Naravno, apsolutni vladar tog tržišta je Amazon, koji je u saterao u ugao i najveće klasične izdavače, što je rezultiralo nedavnim spajanjem Penguina i Random Housea. Amazon drži 25 posto tržišta fizičkih knjiga u SAD-u i čak 60 posto tržišta e-knjiga, dok u nekim evropskim zemalja ta brojka raste i do 90 posto.

Naravno, takva pozicija daje Amazonu mnogo snažniju pregovaračku poziciju i nije bilo preveliko iznenađenje kada je magazin Fortune nedavno glavnog izvršnog direktora Amazona Džefa Bezosa proglasio biznismenom godine.

2 thoughts on “E-knjige zauzimaju 22% udela tržišta knjiga

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Umesto komentara na ovaj tekst, prilazem komentar na slican tekst u “Politici” (“Kultulrni dodatak”) od 15. decembra 2012:

    “Elektronska knjiga – čitalac i kartica pod prismotrom”

    Naslov i sadrzaj teksta Milana Misica “E-kniga: sad je je imas, sad je nemas” ukazuje na karakteristike “globalne informacione ekonomije”, “globalnog informacionog drustva” i tzv. kibernetskog prostora uopste, koje nisu u skladu sa jednom od osnovnih karakteristika coveka koja je usadjena u njegovu prirodu – “opipljiva” licna svojina. Tesko ce se covek-korisnik informacione usluge pomiriti sa cinjenicom da e-knjiga i njen sadrzaj nisu u njegovoj licnoj svojini, vec u svojini “elektronskog mozga” u nekom od opsluzujucih kompjutera “Gugla” ili nekog drugog davaoca sadrzaja, odnosno usluge.

  2. Aca

    Електронске књиге јесу много практичне за претраживање. Међутим, за дуже читање књиге од обичног папира су много здравије.

Leave a Reply