Internet

e-Kultura – baza podataka kulture Srbije

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, kao referentna ustanova za istraživanja i dokumentaciju, ima tradiciju razvoja baza podataka u skladu sa raspoloživim tehnologijama.

Pre više od 30 godina, u Zavodu je pokrenut projekat Atlas kulture Srbije, vizuelna enciklopedija kulture.

Početkom novog milenijuma, tehnologija otvara mogućnost novog pristupa starom problemu, te se uspostavlja projekat Geokulturna karta Srbije – elektronska baza podataka o institucijama kulture. Cilj projekta bio je snimanje stanja u institucijama kulture i identifikacija ključnih tačaka za uspostavljanje održivog sistema razmene informacija u kulturi.

Razvoj sistema omogućen je finansijskom podrškom Ministarstva kulture Republike Srbije i dugoročnom saradnjom sa institucijama kulture. Narodna biblioteka Srbije i Narodni muzej u Beogradu ustupili su delove svojih baza podataka. Stručnu podršku takođe su pružili Arhiv Srbije, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Savez amatera Srbije, Fond Centar za demokratiju i BEMUS.

Geokulturna karta Srbije, kao pionirski projekat u kulturi Srbije, obezbedila je bogato iskustvo i potencijal za dalji razvoj sistema razmene informacija u skladu sa novim tehnologijama. Radni naziv novog sistema je e-Kultura.

U ovom trenutku, on-line su dostupni samo osnovni podaci  o institucijama kulture na teritoriji Republike Srbije. Ostali podaci (o programskim aktivnostima, materijalnim i ljudskim resursima) čuvaju se u internoj bazi Zavoda. Ukrštanjem kriterijuma za pretraživanje (geografske lokacije i delatnosti), može se izdvojiti grupa institucija, a zatim i izveštaji o strukturi zaposlenih, informatičkoj opremi, izvorima finansiranja, realizovanim programima, posetiocima/korisnicima (naručite podatke)

Leave a Reply