Internet

E-mailovi sa prazničnim čestitkama – savršena prilika za hakere

Novogodišnji praznici i Božić nisu više ono što su nekad bili. Ranije je to bilo vreme za razmišljanje, okupljanje porodice i zaboravljanje svih problema ispod jelke. Porodice se danas i dalje okupljaju, ali sede pogrbljeni nad svojim laptopovima, igraju na svojim konzolama za video igre ili surfuju Internetom na tabletima i smart telefonima. Sajber kriminalci koriste ovu zaokupljenost tehnologijom tokom praznika. Klasičan vid te fascinacije koji postoji godinama podrazumeva slanje i-mejlova umesto klasičnih novogodišnjih čestitki. Uprkos pojavi društvene mreže Facebook i njoj sličnih mreža, ove elektronske čestitke su i dalje neverovatno popularne tokom novogodišnjih praznika. Loša strana leži u tome što se često u njima krije neki loš „poklon“ u vidu virusa, trojanaca i drugog štetnog softvera koji bi upropastio praznike.

Možete računati na to: pred praznike i velike događaje, i-mejl poštanski sandučići ispunjeni su elektronskim čestitkama. Razlog za to je jednostavan: veoma mali broj ljudi danas ima vremena da napiše „pravu“ čestitku. Elektronske čestitke su, međutim, takođe postale popularne među sajber kriminalcima, koji su otkrili da su trepćući bilteni korišćeni da bi prikrili sve vrste sofisticiranih štetnih programa. A upravo to se dešava svake godine. Štetni softveri svih oblika i veličina kriju se u elektronskim čestitkama i sličnim i-mejlovima. Čak i ako dobijete čestitku adresiranu na vas lično od pošiljaoca kojeg znate, treba da budete oprezni. Liste tekućih i-mejl adresa kruže Internetom već dugo.

Radujte se sa oprezom

Čak i i-mejl obaveštenja mogu postati problem, jer sajber kriminalci obično imaju dva različita načina prebacivanja elektronskog smeća na vaš računar. Najlakši način je poslati prilog uz čestitku. Iako može biti retkih izuzetaka, čestitke koje sadrže izvršne fajlove je, po pravilu, najbolje odmah izbrisati.

Druga varijanta sadrži jednostavnu vezu sa navodnom čestitkom. To je nešto na šta korisnici mogu da kliknu ili upišu u svoj pregledač. Povezani sajt je, međutim, obično pun štetnih programa. On će onda pokušati da iskoristi svaku zamislivu ranjivost u pregledaču korisnika ili operativnog sistema. Na prošli Božić, i-mejl crv Hlux je najviše uspeha imao kada je bio poslat kao elektronska čestitka. Zaraženi i-mejlovi sadržali su vezu ka sajtu koji upućuje korisnike da instaliraju Flash Player „kako bi elektronska čestitka bila ispravno prikazana“. Ako bi korisnik kliknuo na link, dijaloški prozor bi bio otvoren, pitajući da li korisnik želi da preuzme datoteku. Štetni crv je pokušao da se infiltrira u računar korisnika nezavisno od njegovog ili njenog odgovora. Pet sekundi nakon otvaranja iskačućeg prozora, preusmeravanje je vodilo na sajt koji sadrži ogromnu kolekciju štetnih programa.

Zaštitite se od povrede

Šta treba da uradite u vezi sa tom kontaminiranom porukom od tetke Gertrude? Brisanje svih elektronskih čestitki i povratak na kupovinu gomile poštanskih marki i novogodišnjih čestitki? Iako je ovo svakako opcija, današnji štetni softveri dolaze u mnogim oblicima. Trebalo bi, dakle, pobrinuti se da je računar zaštićen ažuriranim antivirusni paketom u svakom trenutku. Ako je vaš zaštitni softver na oprezu, uhvatiće štetni program i slične pretnje pre nego što uopšte stignu u vaše poštansko sanduče.

Ovo takođe radi ukoliko ste zaista dobili poštu od tetke Gertrude i ona vam je slučajno poslala štetni program. Kompanija Kaspersky Lab pruža rešenje za ovu vrstu situacije sa svojim softverom Safe Run Mode. Svaki program na računaru, kao što su Internet Explorer, Microsoft Word, Media Player, itd, može biti izvršen u softveru Safe Run Mode. Iako sve izgleda normalno iz perspektive programa, softver ga okružuje nevidljivim zidom. Čim program pokuša da pristupi delu računara koji nema nikakve veze sa zadatkom, on je blokiran na pouzdan način.

Šta treba da uradite ako vas i-mejl vodi ka fišing sajtu a ne sadrži štetan prilog? Upravo u takvim slučajevima dobija na važnosti jednostavna ali neverovatno efikasna ideja o sistemu „semafora“. Nova verzija bezbednosnog softvera kompanije Kaspersky prikazuje jednostavne crvene, zelene i žute pokazatelje direktno u veb pregledaču kako bi pokazao da li je sajt bezbedan. Fišing zamke – lažni sajtovi koji izgledaju vrlo slično pravima – izričito su označeni.

Leave a Reply