E-servisi

150 miliona evra za razvoj nauke i informatike

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić najavio je danas da će se 15. juna sastati sa predsednikom Evropske investicione banke (EIB), sa kojim će razgovarati o zajmu od 150 miliona evra za razvoj nauke.
Foto: Tanjug

Otvarajući srpsku informatičku olimpijadu za učenike osnovnih i srednjih škola, u Privrednoj komori Sbije, Đelić je rekao da bi od tih sredstava trebalo da budu izgrađeni nekomercijalni stanovi u Bloku 32, novi kampus za Matematičku gimnaziju, a 10 miliona evra biće uloženo za razvoj super računara u Srbiji.

Prema Đelićevim rečima, već nekoliko decenija, još od početka informatičke revolucije, naša nacija pokazuje dar i talenat u tom domenu, ali je to šansa koju Srbija još nije iskoristila.

Možemo da budemo zadovoljni jer mladi ljudi iz Srbije pokazuju veliki talenat za informatiku, ali istovremeno i zabrinuti jer veliki deo njih radi van Srbije, istakao je Đelić.

Đelić je naveo i da na najvećem računaru na svetu – “maren ostrum”
u Španiji, od 200 inženjera radi 27 stručnjaka iz Srbije, a da je u
centrali Majkrosofta zaposleno 300 srpskih inženjera.

On je najavio i da će 29. juna biti predstavljena strategija u domenu nauke i tehnologije, kojom će biti određeni prioriteti u toj oblasti, a informatika će biti jedan od njih.

Na trećoj srpskoj informatičkoj olimpijadi učestvuje 25 takmičara iz srednjih škola i 21 takmičar iz osnovnih škola u Srbiji, a najbolji od njih učestvovaće na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, koja će se od 5. do 12. avgusta održati u Plovdivu, u Bugarskoj.

Informatičku olimpijadu organizuju Ministarstvo prosvete, Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja i Društvo matematičara Srbije.

Leave a Reply