E-servisi

2013. jedinstvena baza podataka sa zdravstvenim dosijeima svih pacijenata u Srbiji

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će zdravstvene ustanove u Srbiji tokom naredne godine biti umrežene i imaće jedinstvenu bazu podataka sa zdravstvenim dosijeima svih pacijenata u zemlji.

Đukić-Dejanović je u intervjuu za današnje izdanje dnevnog lista “Pres” objasnila da će ta baza sadržati sve podatke, analize i rezultate osiguranika, što će zaustaviti ponavljanje procedura, skratiti put do pravovremene zdravstvene zaštite, olakšati lečenje pacijenata, ali i doneti uštede zdravstvenom sistemu.

Prema njenim rečima, elektronska kartoteka je jedan centralizovani softverski sistem u koji će biti umrežene sve zdravstvene ustanove, a sadržaće dosijee svakog pacijenta.

Ona je navela da će se zdravstveni sistem urediti na taj način što će se svako lečiti tamo gde treba, uz ocenu da će zdravstvena kultura biti podignuta na viši nivo.

One thought on “2013. jedinstvena baza podataka sa zdravstvenim dosijeima svih pacijenata u Srbiji

  1. Aca

    С обзиром на то да се државне установе у пракси површно односе према безбедности података, можемо да очекујемо да ће се убрзо после пуштања у рад наведене базе података, на интернету моћи да пронађу сви подаци о било ком пацијенту.

Leave a Reply