E-servisi

2,5 miliona evra za opremu za e-upravu u Srbiji

Ministar državne uprave Milan Marković i evropski zvaničnici obišli su sinoć IKT opremu koja će doprineti razvoju elektronske uprave u Srbiji, a čiju je nabavku finansirala EU sa 2,5 miliona evra.

Ministar Marković je Tanjugu kazao da će oprema biti ”srce” informatičkog sistema za pružanje usluga građanima, koja će moći da zadovolji sve potrebe u narednih 20 godina.

”Reč je o najmodernijoj opremi, najvećeg kapaciteta u regionu, i trudićemo se da je iskoristimo na najbolji mogući način”, istakao je Marković.

On je naveo da će se na ovu opremu najpre priključiti elektronske matičnih knjiga, a zatim i brojni drugi servisi.

To će omogućiti državnim organima, a zatim i samim građanima da najkraćim putem, odnosno preko interneta, razmenjuju podatke i informacije, pa i dokumenta, dodao je Marković.

Oprema je smeštena u Telekomunikacionom centru Pošte Srbije, i kako je kazao direktor ovog preduzeća Goran Chirić, ona će pojednostaviti mnoge procedure, ali i doprineti nastavku već započetih procesa, kao što je izrada baza podataka matičnih knjiga rođenih, baza podataka o državljanstvu, ali i saradnja sa brojim ministarstvima.

”Pošta Srbije je dobila i poverenje vlade da radi integraciju biračkih spiskova, tako da će mnogi poslovi državne uprave i svih institucija biti oslonjeni na ovu infrastrukturu, i hardversku i komunikacionu koja je instalirana u naš objekat”, istakao je Chirić, u izjavi Tanjugu.

Oprema će, kako je kazao, omogućiti razvoj mnogih servisa potrebnih za pojednostavljenje procedura koje će olakšati život građana Srbije, ali i institucije učiniti mnogo efikasnijim.

Na ovaj način, uoči 9. oktobra, Svetskog dana pošte, dokazujemo da smo se uspostavili kao sistem koji će biti katalizator razvoja elektronske uprave u Srbiji. Ovo je još jedan dokaz da Pošta nije samo tradicionalna institucija, kako je vidi većina građana, već inovativna institucija koja grabi koracima razvoja, zaključio je Chirić.

Obilasku su prisustvovali i potpredsednik Evropske komisije Maroš Ssevčović i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Leave a Reply