E-servisi

30.000 računara u školama širom Srbije zahvaljujući projektu “Digitalna škola”

U okviru programa Digitalna škola, Uprava za Digitalnu agendu, opremila skoro 3.000 škola u Srbiji sa preko 30.000 računara. Državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić predstavila je rezultate programa „Digitalna škola“ i uručila nagrade pobednicima nagradnog konkursa „Digitalni čas“. Manifestacijom u Klubu poslanika, obeležen je kraj jednog od najvećih projekata koje je započelo Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, a uspešno okončala Uprava za Digitalnu agendu. Ovo je takođe jedan od najvećih projekata te vrste u svetu.

Programom „Digitalna škola“ obuhvaćeno je opremanje savremenom računarskom opremom 2.910 školskih objekata na teritoriji Republike Srbije. Sprovođenje ovog projekta omogućilo je da svaka škola u Srbiji dobije moderno opremljen računarski kabinet, koji će svim đacima omogućiti korišćenje računara. U okviru programa Digitalna škola 2.910 školskih objekata opremljeno je sa preko 30.000 računara.

Programom su obuhvaćene i male seoske škole u kojima nastavu pohađa svega nekoliko učenika, a za njih su obezbeđeni lap-top računari i projektori. Od posebnog značaja su digitalni kabineti koji su instalirani u školama koje pripadaju izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave. Na taj način, sve osnovne škole u Srbiji danas imaju iste uslove za obrazovanje, a u digitalnim kabinetima će pored informatike moći da se drži nastava i iz ostalih predmeta, što će nastavni proces učiniti zanimljivijim i interaktivnijim.

Radi što aktivnije i efikasnije upotrebe Digitalnih kabineta, uprava za Digitalnu agendu raspisala je konkurs „Digitalni čas“. Nastavnici iz cele Srbije pozvani su da se prijave na konkurs i obrade nastavne jedinice iz svih programom predviđenih predmeta uz upotrebu informacionih tehnologija. Pedeset i jedan najbolji rad danas je nagrađen novčanim nagradama od 30.000 do 100.000 dinara za svoj doprinos unapređenju obrazovanja. Svi prijavljeni radovi konkursa koji su ispunili uslove iz konkursa biće postavljeni na veb strani www.digitalnaskola.rs i dostupni i drugim nastavnicima na korišćenje.

Nadam se da će Digitalni kabineti, koji su instalirani u svim osnovnim školama u Srbiji, kod naše dece dodatno podstaći želju za učenjem, napredovanjem i profesionalnim ostvarenjem. Ja sam zaista ponosna što je u Srbiji sproveden projekat koji niko pre nas nije uspeo da ostvari, iako je u nekoliko navrata bilo takvih planova. Za mene lično, najvažnije je saznanje da smo direktno doprineli obrazovanju mladih u celoj Srbiji i omogućili im da se upoznaju sa prednostima savremene tehnologije. Izuzetno je bitno da mladima u našoj zemlji obezbedimo kvalitetno obrazovanje, kako bi se sutra na globalnom tržištu ravnopravno takmičili sa vršnjacima iz celog sveta. Uverena sam da smo kroz ovaj projekat to i uspeli“, istakla je Jasna Matić državna sekretarka za Digitalnu Agendu.

Nadzorni odbor projekta Digitalni čas činili su naši najistaknutiji stručnjaci iz prosvete, nauke i informacionih tehnologija: akademik prof dr Nikola Hajdin, prof dr Desanka Radunović, prof dr Zoran Jovanović, mr Vene Bogoslavov, Veran Matić, dr Zoran Kadelburg i mr Srđan Ognjanović.

Leave a Reply