e-klub
E-servisi

5 opština dobija e-klubove za žene na selu

Uprava za rodnu ravnopravnost i pet opstina u Srbiji – Kraljevo, Indjija, Ljubovija, Ivanjica i Paracin pokrecu e-klubove za zene na selu. Projekat „Zenski e-klubovi“ koji se realizuje uz pomoc donacije Kraljevine Svedske, zapravo je rezultat odgovora na pitanja kao sto su: Kakve uslove za zivot imaju zene na selu? Da li imaju mogucnost da nesto promene i ukljuce se u savremene tokove? Da li mogu da prodaju proizvode preko interneta? Da li to neko u svetu radi? Koliko bi im to pomoglo?

„Cilj projekta Zenski e -klubovi je da se zene na selu udruze i sticu nova znanja i vestine potrebne za moderno poslovanje i time stvore sebi bolje uslove za zivot i rad. Na pocetku projekta 25 zena iz pet opstina u Srbiji proci ce u Beogradu obuku za koriscenje racunara i informacionih tehnologija. Kada prodju obuku koristice racunare za pripremu svojih web prezentacija, promovisace svoje proizvode na internetu i povezivace se sa drugim slicnim klubovima, sto ce im pomoci u ekonomskom osnazivanju“, izjavila je Natalija Micunovic, direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost.

Uprava za rodnu ravnopravnost ce obezbediti potrebnu racunarsku opremu za e-klubove, a NVOJednake mogucnosti obuku za koriscenje info-komunikacionih tehnologija i tehnicku i strucnu pomoc nakon otvaranja kluba i zavrsnog treninga.

Potencijal zena u Srbiji nije iskoriscen u dovoljnoj meri, i zato se mi trudimo da promenimo situaciju. Vazno je ohrabiti zene da kontinuirano unapredjuju svoja znanja i vestine, razvijaju svoje talente i promovisu stvaralastvo“, dodala je Natalija Micunovic.

Vera Popovic, predstavnica opstine Ivanjica je ovom prilikom istakla „Zene u mesnoj zajednici Kusici, u opstini Ivanjica, prepoznaju mogucnosti koje nove tehnologije pruzaju, ali nisu do sada imale priliku da ih iskoriste. Svesne su vaznosti sticanja novih znanja i vestina i upravo tu sansu videle su u ovom projektu. Odziv zena u nasoj opstini je revolucionaran. Zene su shvatile da neko na njih misli i ima puno entuzijasta. Sigurna sam da ce one Kusice plasirati u svet!“.

Leave a Reply