E-servisi

50 godina digitalnog računarstva u Srbiji

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je danas da će do juna sledeće godine sve škole u Srbiji imati računarski kabinet, što će unaprediti kompletan sistem obrazovanja u našoj zemlji.

Matić je na skupu “Pedeset godina digitalnog računarstva u Srbiji”, održanom povodom pet decenija od proizvodnje prvog digitalnog računara “cer 10”, istakla da je sektor informacionih tehnologija jedan od najvažnijih za razvoj privrede i društva u celini.

Ona je napomenula da, međutim, Srbiji predstoji veliki posao kako bi ponovo zauzela značajno mesto u ovoj oblasti, koje je izgubila devedesetih godina prošlog veka.

Resorno ministarstvo je, koristeći iskustva EU, ali i drugih država sačinilo Digitalnu agendu Srbije, rekla je Matić i dodala da je jedan od osnovnih problema nedovoljno razumevanje značaja informacionih tehnologija.

U Srbiji danas u 50,4 odsto domaćinstava postoji računar i 30 odsto njih ima internet priključak, napomenula je ona.

Skup su organizovali Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Srbije, Institut “Mihajlo Pupin”, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo i Društvo za informatiku Srbije.

Učesnici skupa su razgovarali o značaju računarstva za napredak naše zemlje, o proteklih pet decenija digitalnog računarstva, kao i o ulozi Instituta “Mihajlo Pupin” u pokretanju i sadašnjem razvoju računarstva u Srbiji.

Leave a Reply