rgz
E-servisi

6. regionalna konferencija o katastru i infrastrukturi prostornih podataka

U Beogradu je u periodu od 3.06.2013. do 4.6.2013. godine održana Šesta regionalna konferencija o katastru i infrastrukturi prostornih podataka.

Konferenciju su pozdravnim govorima svečano otvorili gospodin Velimir Ilić, ministar građevinarstva i urbanizma Republike Srbije, i gospodin Zoran Krejović, direktor Republičkog geodetskog zavoda.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici regionalnih katastarskih i kartografskih institucija, obrazovnih ustanova, Eurogeographics asocijacije, Svetske banke, Joint Research Centre Evropske komisije i konzorcijuma Inspiration projekta.

rgz

Dvodnevni skup organizovan je kroz četiri sesije koje su bile izuzetno posećene i sa kvalitetnim prezentacijama. Teme su bile sledeće:

  • Eurogeographics
  • SDI-Inspire-Inspiration
  • Unapređenje katastra i zakonska rešenja
  • IK unapređenje katastarskih sistema i gravimetrija

Prvi dan konferencije bio je posvećen EuroGeographics aktivnostima, pri čemu su rukovodioci proizvoda održali radionicu o EuroGlobalMap, EuroBoundaryMap i EuroRegionalMap.Ova radionica je omogućila da se učesnici uključeni u proizvodnju EG proizvoda sastanu i podele iskustva, a projektnom timu EG da razmotre mogućnost postizanja regionalne pokrivenosti EG proizvoda.

Organizovan je i okrugli sto na temu dobrobiti pristupanju E.L.F. (European Location Framework) projektu.

Drugog dana je u okviru teme o prostornim podacima, prezentovana početna verzija 6. regionalne studije o katastru i prostornim podacima, dosadašnji rezultati Inspiration projekta kao i hrvatski Zakon o nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka.

Tema IK unapređenja katastarskih sistema i gravimetrija donela je niz interesantnih rešenja iz oblasti IKT.

Posebnu pažnju prisutnih izazvale su prezentacije zakonskih rešenja iz regiona za nelegalno izgrađene objekte. Novi Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, prezentovala je gospođa Miljana Kuzmanović Kostić, pomoćnik direktora Sektora za pravne poslove Republičkog geodetskog zavoda. Razmenjena su mišljenja i iskustva o ovom, kako se pokazalo, gorućem problemu za ceo region.

Zajednički zaključak je da regionalna saradnja značajno doprinosi modernizaciji i ubrzanju reformi sistema zemljišne administracije, kao i izgradnji infrastrukture prostornih podataka.

Tokom skupa održan je i sastanak Upravnog odbora i projektnog tima INSPIRATION projekta gde su ocenjene prethodne, i planirane buduće aktivnosti u okviru projekta.

Organizator šeste regionalne konferencije o katastru i infrastrukturi prostornih podataka bio je Republički geodetski zavod uz podršku INSPIRATION projekta.

Opšti utisak svih prisutnih, kojih je bilo preko 90, da je konferencija bila izuzetno uspešna, dobro organizovana i da su viđene kvalitetne i korisne prezentacije.

Leave a Reply