E-servisi

APR se priključio platformi za zajedničku bazu podataka kompanija u EU

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Agencija za privredne registre (APR) danas u Diseldorfu potpisala Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom pravde nemačke oblasti Severna Rajna–Vestfalija.
Srbija se na osnovu tog dokumenta uključuje u pilot-projekat za izradu platforme za elektronsku razmenu podataka o registrovanim kompanijama.

Projekat ima za cilj uspostavljanje zajedničke baze podataka o kompanijama, njihovim ograncima i finansijskim izveštajima za Srbiju, Nemačku, Irsku, Austriju, Švajcarsku i Makedoniju.

Ovaj projekat će poslužiti kao obrazac za uspostavljanje jedinstvenog sistema registracije i baze podataka kompanija na nivou celokupne Evropske unije u narednom periodu, a najkasnije do 2014. godine.

Projekat predstavlja zajedničku platformu Evropske komisije i Vlade Savezne Republike Nemačke, u čije ime projektom rukovodi Ministarstvo pravde oblasti Severna Rajna–Vestfalija.

Od APR-a je zatražena podrška za inicijativu koja se odnosi na pružanje podataka i razvoj posebnog interfejsa za unapređenje ove platforme koja će poboljšati evropsku interoperabilnost u oblasti delovanja privrednih registara.

U ime APR-a, Memorandum o razumevanju potpisao je direktor ove agencije Zvonko Obradović, a potpisivanju je prisustvovao i registrator u Registru privrednih subjekata Miladin Maglov, navodi se u saopštenju.

Leave a Reply