E-servisi

Automatsko vođenje predmeta u osnovnim i višim sudovima

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Snežana Malović i generalni direktor JP “PTT Srbija” Goran Ćirić potpisali su danas protokol o saradnji kojim će automatsko vođenje predmeta biti prošireno na više i osnovne sudove u Srbiji.

Malović je nakon potpisivanja tog dokumenta u Specijalnom sudu rekla da će program automatskog vođenja predmeta (AVP) olakšati rad nosiocima pravosudnih funkcija, ali i građanima, koji će putem interneta moći da uđu u određeni predmet, vide kada je podneta žalba, održano ročište, izrađena presuda i slično.

Ona je navela da će građani ili advokati koji imaju veze sa osnovnim i višim sudovima moći putem interneta da provere sve informacije zbog kojih su do sada morali da dolaze u sudove.

Program automatskog vođenja predmeta, kako je podsetila, do sada je uveden u rad svih privrednih sudova u Srbiji, dok su u osnovnim i višim sudovima u toku obuke zaposlenih za rad na njemu.

Malović je izrazila očekivanje da će do kraja avgusta ove godine svih 60 viših i osnovnih sudova biti umreženo, uz ocenu da je zahvaljujući uvođenju novih tehnologija u pravosudni sistem znatno skraćeno vreme za sudske overe.

Prema njenim rečima, prosečno vreme za overe na šalterima od pre četiri nedelje iznosi četiri minuta po predmetu, odnosno 10 puta je kraće u odnosu na januar i februar, kada su gužve na šalterima bile velike i satima se čekalo na overu prepisa.

Potpisivanjem ovog protokola Ministarstvu pravde i pravosudnim institucijama biće omogućeno korišćenje kvalifikovanih elektronskih sertifikata Sertifikacionog tela PTT.

Ovaj vid saradnje predstavlja dobru osnovu za realizaciju projekta „E-uprave“ i dalje korišćenje usluga PTT-a za potrebe resornog ministarstva i razvoj pravosudnog sistema.

Leave a Reply