MasterCard PayPass Card tapping on card terminal in retail environment
E-servisi

Beskontaktno plaćanje postaje sve popularnije u Srbiji

Istraživanje MasterIndex koje kompanija MasterCard sprovodi svake godine na temu navika i potreba korisnika kartica u Srbiji, pokazalo je da 71,3% ispitanika koristi svoje debitne i kreditne kartice za plaćanje jednom nedeljno ili češće, što pokazuje da građani Srbije cene prednosti koje bezgotovinsko plaćanje pruža u odnosu na plaćanje kešom, a to su pre svega brzina, jednostavnost i sigurnost.

Ovo istraživanje pokazuje da 77% aktivnih korisnika kartica smatra da je brzina plaćanja bitna, dok 58% ispitanika ističe brzinu plaćanja kao nešto što bi ih u najvećoj meri podstaklo da češće plaćaju karticama. Kada je reč o ovom svojstvu, značajno mesto na tržištu pripada MasterCard PayPass beskontaktnoj platnoj tehnologiji, kao novoj i brzoj metodi plaćanja dostupnoj u 56 zemalja sveta, uključujući i Srbiju.

MasterCard PayPass Card tapping on card terminal in retail environment

Artur Turemka, generalni menadžer kompanije MasterCard Europe za Balkan, izjavio je:
„Kompanija MasterCard nudi inovativna rešenja koja imaju za cilj da kupovinu učine jednostavnom, brzom i bezbednom za sve učesnike u ovom procesu: potrošače, trgovce i banke koje izdaju kartice. Rezultati ovog MasterIndex istraživanja su pokazali da korisnici kartica u Srbiji prepoznaju prednosti bezgotovinskog plaćanja i da usvajaju inovativne tehnologije, kakva je PayPass. Kompanija MasterCard sa svojim partnerima, bankama i trgovcima, implemetira PayPass platnu tehnologiju i na taj način poboljšava iskustvo kupovine korisnicima kartica. Drago nam je da konkretno ovo rešenje uživa poverenje korisnika jer je sigurno, zahvaljujući tehnologiji koja ima više slojeva zaštite, a to je svojstvo koje naši partneri i klijenti izuzetno cene“.

PayPass beskontaktna platna tehnologija je najčešće primenjena na platnim karticama, ali se može naći i na različitim uređajima koji, opremljeni ovom sigurnom, čip tehnologijom, postaju inovativna sredstva za plaćanje. PayPass beskontaktna tehnologija omogućava brza plaćanja prislanjanjem PayPass kartice ili stikera na poseban beskontaktni čitač na kasi. Dodatnu prednost ovakvog plaćanja predstavlja činjenica da je ona bezbedna za korišćenje, jer tokom interakcije između PayPass kartice ili stikera i beskontaktnog čitača, PayPass tehnologija eliminiše mogućnost da će ista kupovina biti više puta naplaćena ukoliko se PayPass platni uređaj više puta prinese beskontaktnom čitaču.

Da građani Srbije idu u korak sa savremenim trendovima u plaćanjima, pokazuje činjenica da bi 48,9% ispitanika želelo da koristi mobilni telefon za beskontaktno plaćanje, 24,2% bi želelo da plaća putem ručnog sata, 11,2% putem priveska za ključeve, a 7,9% ispitanika bi koristilo platni stiker. Za sada se u Srbiji PayPass kartice nalaze u ponudi „Banca Intesa“, „Eurobank EFG“, „UniCredit Bank“ i „Komercijalne banke“, dok „AIK banka“ nudi PayPass platni stiker.

Što se tiče lokacija na kojima bi korisnici kartica želeli da koriste PayPass za kupovinu, supermarketi su na prvom mestu (72,2% korisnika je odabralo njih), a nakon toga slede benzinske pumpe (48,2%) i restorani i kafići (35%). Zanimljivo je da bi građani Srbije želeli da plaćaju putem PayPass kartica i stikera i u sredstvima javnog prevoza (20,5%) i na kioscima (16,5%), odnosno na mestima gde je brzina plaćanja od velike važnosti. U odnosu na prethodnu godinu je uvećan procenat korisnika kartica koji su zainteresovani za beskontaktno plaćanje, što je dobar pokazatelj da PayPass beskontaktna tehnologija dobija na popularnosti zbog svoje brzine i jednostavnosti za korišćenje, i da svakodnevne platne aktivnosti čini ne samo lakšim, već i sigurnijim i efikasnijim za sve učesnike.

MasterIndex Srbija je godišnje istraživanje kompanije MasterCard Europe koje ima za cilj profilisanje korisnika platnih kartica i prvi put u Srbiji je sprovedeno u martu 2009. godine. Ovo istraživanje pruža uvid u izbor i navike korisnika platnih kartica u Srbiji, kao i u njihovo viđenje lične finansijske situacije.

Leave a Reply