E-servisi

Besplatna elektronska baza podataka carinskih tarifa za uvoz iz Evropske unije

Privredna komora Srbije je na svom internet portalu (www.pks.rs) postavila elektronsku bazu podataka carinskih stopa koje, se primenjuju na uvoz proizvoda iz Evropske unije. Kompanije više neće morati da pretražuju sporazume, zakone, uredbe i druge obimne materijale, već će na jednom mestu imati stalno dostupne informacije o carinskim stopama na proizvode iz EU, i njihovom kretanju u budućnosti.

Privredna komora Srbije je postavljanjem jednog ovakvog alata, kao što je elektronska baza carinskih stopa, imala za cilj da olakša svojim članicama ne samo uvid u očekifane efekte po njihove robne tokove sa EU već i adekvatnu pripremu poslovnih planova u vezi sa pravcima uvoza sirovina za svoje finalne proizvode. Korisnici ove elektronske baze više neće morati da čitaju Sporazum o carinama, kao ni carinske uredbe i zakone, niti da računaju kako će se kretati carinske stope u budućnosti.

Baza podataka carisnkih stopa za proizvode iz EU je stalno i svima dostupna na internet portalu PKS www.pks.rs. Vrlo se lako pretražuje, prema tarifnom broju, ključnoj reči ili grupi proizvoda. Na svakom izveštaju koji baza dostavi korisniku nalazi se i link na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i poseban član sporazuma i aneks ili protokol koji reguliše konkretan proizvod. Planirano je da ova elektronska baza u budućnosti pokrije i druge oblike carina.

Jednostranim stupanjem na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma između Srbije i EU, Srbija je započela proces carinske liberalizacije za robu iz Evropske unije. Proces liberalizacije traje do 2014. godine, kada će carine na sve industrijske i većinu poljoprivrednih proizvoda biti ukinute.

One thought on “Besplatna elektronska baza podataka carinskih tarifa za uvoz iz Evropske unije

 1. Goran Radulovic

  Poštovani korisnici,

  Portal Privredne komore Srbije je optimizovan za Internet Explorer.
  Stranice za optimizaciju su u pripremi.

  Hvala na razumevanju

  —————-

  Mogu reci samo, c c c c …. Kako neodgovorno.

Leave a Reply