E-servisi

Bivša ministarka Matić optužila NBS za nedolazak PayPala

Rigidna pravila Narodne banke Srbije sprečavaju dolazak PayPala u Srbiju, smatra državna sekretarka za digitalnu agendu Jasna Matić. Ona objašnjava da je problem rigidnost našeg monetarnog i platnog sistema, odnosno deviznog sistema.

“Problem sa Narodnom bankom je sistem plaćanja i nemogućnost da naši građani drže novac u inostranstvu, kao i tumačenje da li je transakcioni račun Pejpala bankarski račun ili je samo posredništvo”, rekla je Matić.

Na pitanje šta treba da se promeni da PayPal dođe u Srbiju, ona odgovara da je njen stav da promena propisa uopšte nije potrebna.

“Sve što je potrebno je da Narodna banka u pismu napiše da način plaćanja koji PayPal omogućava nije bankarska usluga, već samo posredništvo pri plaćanju. Tako je u svim drugim zemljama, ali se kod nas to nekako ne dešava”, naglašava Jasna Matić.

Činjenicu da čak 40,1 odsto građana Srbije nikada nije koristilo računar, ona objašnjava time što je “zemlja doživela ekonomsku i socijalnu propast” i što “trenutno imamo veoma mali broj visokoobrazovanih ljudi”.

“Veliki deo našeg stanovništva je funkcionalno nepismen, slabog smo imovnog stanja…”, dodaje Matić. (Seebiz/B92)

Leave a Reply