E-servisi

CARDS donacija računarske opreme Republičkom geodetskom zavodu

Isporuka računarske opreme iz CARDS/EAR donacije u RGZ uspešno se realizuje i očekuje se kompletan završetak u narednih par nedelja

Isporuka računarske opreme iz CARDS/EAR donacije u RGZ, biće završena isporukom 25 skenera formata A3. Time će ukupna količina, samo iz ove donacije, dostići cifru od oko 2179 komada različite IKT opreme.

Donacija je pre svega namenjena podršci Projektu izrade katastra nepokretnosti koji se finansira iz kredita Svetske banke. Ova nabavka je pokrenuta sa ciljem zamene zastarele računarske opreme, pre svega u službama za KN, “no name” servera i PC računara proizvedenih pre 2001. godine, (klase procesora P2, P1 i starijih) u regionalnim centrima i opštinskim službama za katastar nepokretnosti.

Posle stroge tenderske procedure i predefinisanih tehničkih specifikacija ugovorena je, kroz tri posebna ugovora (LOT-a) i isporučena sledeća vrsta opreme,: 22 servera i 915 radnih stanica (LOT-1 realizovan) 250 laserskih štampača (LOT-2 realizovan) 25 skenera (LOT-3 realizacija u toku).

Inače, ovo nije ni prva ni jedina donatorska pomoć iz CARDS/EAR programa Republičkom geodetskom zavodu. Bilo je još ovakvih donacija, kao što je snimanje i izrada digitalnog ortofotoa za celu Srbiju, ali su od ove donacije najviše dobile lokalne kancelarije.

Zamenom velike količina zastarele opreme smanjeni su troškovi njenog održavanja i servisiranja, odnosno prevaziđeni su mnogi problemi sa nabavkom komponenti i servisiranjem zastarelih modela IKT opreme. Očekuje se preostala isporuka 25 skenera formata A3 u narednom periodu čime bi se uspešno završila ova izuzetno važna donacija.

Republički geodetski zavod se zahvaljuje Delegaciji evropske komisije, kako na količini i kvalitetu dobijene opreme, tako i na nesebičnoj pomoći u sprovođenju stroge tenderske procedure.

Leave a Reply