carina
E-servisi

Carinska služba Srbije spremna za PayPal

Carinska služba Srbije spremno dočekuje uvođenje PayPal-a, poznatog servisa za slanje novca i plaćanje preko interneta. Građani Srbije od juče mogu da otvore naloge na tom onlajn servisu i da kupuju robu širom sveta. Očekuje se da zbog toga broj poštanskih pošiljaka blago poraste, ali u Carini kažu da njihovi kapaciteti mogu da odgovore tom povećanju.

Servis će, kako je najavljeno, biti puštan u nekoliko faza, pa je za sad moguće samo kupovanje i slanje novca, ali ne i prijema i plaćanja za pravna lica. Trenutno nije moguće plaćanje velikih porudžbina za posao, za šta se takođe može koristiti ovaj servis. Sledeća faza, koja je značajna za privrednike, može se očekivati ubrzo, a njen efekat će imati odjeka i na privredni rast.

carina

Ministarstvo finansija, Narodna banka Srbije i druge državne institucije aktivno su bile uključne u višegodišnje pregovore, budući da je zakonska regulativa morala da se prilagodi da bi Pej Pal mogao da dođe u Srbiju.

Građani bi od ovog servisa trebalo da imaju direktne koristi, jer će zbog pojačane konkurencije domaći proizvođači biti prinuđeni da neke cene koriguju, pošto će za tu vrstu usluge ili robe morati da se takmiče na globalnom tržištu.

Prema važećim propisima, plaćanja uvoznih dažbina oslobođena su fizička lica čije pošiljke ne prelaze vrednost od 70 evra, a stižu im od fizičkih lica iz inostranstva. Ukoliko vam, međutim, pošiljku šalje pravno lice ( što u praksi najčešće znači da ste kupili neki proizvod putem interneta ), uvozne dažbine nećete platiti ako vrednost te pošiljke ne prelazi 50 evra. Pošiljke veće vrednosti od gore navedenih podležu naplati dažbina.

Uvozne dažbine na pošiljke koje fizička lica primaju iz inostranstva u poštanskom saobraćaju, obračunavaju se primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se pripadajuća stopa PDV-a (osam ili 20 odsto). Važno je da se naglasi da se, za poštanske pošiljke koje podležu naplati uvoznih dažbina, carinska osnovica uvećava za troškove transporta i poštarine.

Većina građana to ne zna, pa se često dešava da reaguju zbog, po njihovom mišljenju, previsokog iznosa uvoznih dažbina koje treba da plate prilikom carinjenja.

Roba koja se uvozi, odnosno naručuje može da stigne običnom pošiljkom – preko PTT službe ili brzom poštom preko firmi kakve su „DHL”, „Fedeks”, UPS”. Ukoliko, međutim, pošiljka stigne brzom poštom ona se carini po stopi koja je propisana Zakonom o carinskoj tarifi, a ne primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto.

 

Način dostave robe izbor je njenog naručioca i on se o tome verovatno izjašnjava u momentu porudžbine. Za naše građane i dalje je povoljnije da robu primaju putem obične pošte, s obzirom na to da su PTT usluge jeftinije od usluga brze pošte, pa su samim tim ukupni izdaci niži – ističu u Upravi carine.

 

Uzećemo za primer slučaj da kupac želi da naruči jaknu iz inostranstva koja koja kod trgovca košta 80 evra. Ako uzmemo da je transport plaćen recimo 10 evra onda će carinska osnovica biti 90 evra, jer cena transporta ulazi u carinsku osnovicu, pa će  carina iznositi devet evra. Osnovica za plaćanje PDV-a je 99 evra. Pošto se PDV uglavnom plaća 20 odsto u našem primeru će to biti iznos 19,8 evra. Znači, ukupne dažbine će iznositi 9 evra + 19,8 evra = 28,8 evra (29 evra). Obračun se vrši u dinarima po zvaničnom kursu NBS.

Carinska vrednost neke robe (u ovom slučaju pošiljke) određuje se primenom metoda koje su propisane Carinskim zakonom i pratećim propisima. To znači da se račun uzima samo kao jedan od parametara pri carinjenju.

 

U praksi se pokazalo da se vrednosti robe proizvoljno navode i to sa različitim motivima ( nekada se vrednosti više puta uvećavaju, a nekada umanjuju sa ciljem ostvarivanja prava na povlasticu), zbog čega se pri određivanju carinske osnovice uzimaju sa rezervom.

 

Carinski službenici osim navedene vrednosti (odnosno računa) kao metode za utvrđivanje carinske vrednosti, koriste i druge metode poput upoređivanja vrednosti slične ili istovetne robe za šta konsultuju kataloge i internet stranice sa istovetnom robom.

 

 

Kada se govori o carinjenju pošiljki za fizička lica čija vrednost ne prelazi 3.000 evra, carinjenje se vrši u takozvanom skraćenom postupku (primenjuje se jedinstvena carinska stopa od 10 odsto). U slučaju da su pošiljke vrednije od tog iznosa ili kada ih naručuju pravna lica tada je obavezno podneti deklaraciju u pisanom obliku (ЈCI) i započeti postupak redovnog carinjenja. Ono podrazumeva da će se roba cariniti po stopi utvrđenoj Zakonom o carinskoj tarifi.

 

Јedno od čestih pitanja je i da li će se limit za carinjenje poštanskih pošiljaka  menjati u korist kupaca kada profunkcioniše „Pej Pal”, ali za sada to nije poznato. Uprava carina je izvršni organ koji sprovodi važeće propise, te ukoliko do povećanja limita dođe, to će odmah biti primenjeno u praksi.

Leave a Reply